Przyprawy jednoskładnikowe
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Ziele krwawnika to produkt o wielu zastosowaniach.
Krwawnik to roślina, której ziele od dawna wykorzystywane jest zarówno w tradycyjnej medycynie, jak i w kuchni. Krwawnik (Achillea millefolium) znany jest również jako krwawnik pospolity. Nazwa "krwawnik" wywodzi się od legendy związanej z greckim bohaterem Achillesem, który miał używać tej rośliny do leczenia ran w czasie wojny trojańskiej. Jest on szeroko rozprzestrzeniony i rośnie na różnych obszarach, w tym na łąkach, pastwiskach, skrajach lasów i terenach skalistych, stąd też jest łatwo dostępny.
Ziele krwawnika zawiera substancje czynne, takie jak flawonoidy, garbniki i olejki eteryczne. Tradycyjnie używane jest do łagodzenia różnych dolegliwości, takich jak bóle menstruacyjne, problemy z trawieniem czy infekcje układu moczowego.
Jeżeli dokuczają Ci problemy jelitowe sięgnij po ziele krwawnika.