Ciecierzyca w zalewie bio 300g - SwiatOrkiszu

Kategorie

Konfitury/Smarowidła do chlebka

Ciecierzyca w zalewie bio 300g

Ciecierzyca w zalewie bio 300g

Szybka wysyłka - w ciągu 24h
Zawsze aktualne stany magazynowe
Najszersza oferta produktów orkiszowych w Polsce

12,50 zł

w tym VAT

Telefon

Masz pytanie

+48 530 840 449

+48 665 366 659

Poniedziałek-Piątek

Zegar

9:00-15:00

Ciecierzyca w zalewie BIO 300g

Ekologiczna włoska ciecierzyca, zwana również cieciorką lub grochem włoskim. Ciecierzyca to roślina strączkowa należąca do rodziny bobowatych. Jest uprawiana głównie ze względu na swoje jadalne nasiona. Jest ona ważnym źródłem białka i innych składników odżywczych w diecie. Charakteryzuje się charakterystycznym kształtem liści i strąków zawierających nasiona. Ciecierzyca może występować w różnych odmianach, różniących się kolorem nasion (od żółtawego po brązowy) oraz wielkością.

Produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli IT CPB 4966 T 012547).

Składniki: gotowana ciecierzyca, woda, sól

Podstawowe zalety ciecierzycy

  • zawiera pełnowartościowe białko,
  • bardzo skutecznie usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic,
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • obfituje w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B,
  • św. Hildegarda z Bingen chwaliła walory zdrowotne cieciorki " ...jest ciepła, przyjemna i łatwa do jedzenia. Nie zwiększa złych soków".

Zastosowanie ciecierzycy

  • jej przyjemny, delikatnie orzechowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem prawie do wszystkiego,
  • polecana jako dodatek do sałatek,
  • można dodawać ją do różnego rodzaju pasztetów, dań wegetariańskich, zup,
  • jest używana do przygotowania humusu - pasty z cieciorki /przepis poniżej/.

Pasta z ciecierzycy - przepis

Skład:

  • puszka ciecierzycy,
  • sok z niecałej połówki cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka pasty tahini / pasty sezamowej/,
  • odrobina mielonej kolendry i kminu rzymskiego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5-6 łyżek wody.

Miksujemy wszystkie składniki blenderem, czosnek najlepiej wcześniej poszatkować.
Podajemy z pieczywem albo marchewką i selerem naciowym jako pyszną przekąskę.
Czas przygotowania 5 min.

  • Dostępna w  pojemnościach: 300g.
  • Pochodzenie: Włochy.

Produkty powiązane

Zobacz również

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce