Ciecierzyca w zalewie BIO 300g
Ekologiczna włoska ciecierzyca, zwana również cieciorką lub grochem włoskim. Ciecierzyca to roślina strączkowa należąca do rodziny bobowatych. Jest uprawiana głównie ze względu na swoje jadalne nasiona. Jest ona ważnym źródłem białka i innych składników odżywczych w diecie. Charakteryzuje się charakterystycznym kształtem liści i strąków zawierających nasiona. Ciecierzyca może występować w różnych odmianach, różniących się kolorem nasion (od żółtawego po brązowy) oraz wielkością.
Produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli IT CPB 4966 T 012547).
Składniki: gotowana ciecierzyca, woda, sól
Podstawowe zalety ciecierzycy
- zawiera pełnowartościowe białko,
- bardzo skutecznie usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic,
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe,
- obfituje w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B,
- św. Hildegarda z Bingen chwaliła walory zdrowotne cieciorki " ...jest ciepła, przyjemna i łatwa do jedzenia. Nie zwiększa złych soków".
Zastosowanie ciecierzycy
- jej przyjemny, delikatnie orzechowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem prawie do wszystkiego,
- polecana jako dodatek do sałatek,
- można dodawać ją do różnego rodzaju pasztetów, dań wegetariańskich, zup,
- jest używana do przygotowania humusu - pasty z cieciorki /przepis poniżej/.
Pasta z ciecierzycy - przepis
Skład:
- puszka ciecierzycy,
- sok z niecałej połówki cytryny,
- ząbek czosnku,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka pasty tahini / pasty sezamowej/,
- odrobina mielonej kolendry i kminu rzymskiego (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- 5-6 łyżek wody.
Miksujemy wszystkie składniki blenderem, czosnek najlepiej wcześniej poszatkować.
Podajemy z pieczywem albo marchewką i selerem naciowym jako pyszną przekąskę.
Czas przygotowania 5 min.
- Dostępna w pojemnościach: 300g.
- Pochodzenie: Włochy.