Mąka orkiszowa pełnoziarnista mikro drobnoziarnista 1kg
data przydatności do spożycia 1.03.2024
Mąka orkiszowa to znakomita alternatywa dla mąki pszennej. Jest nie tylko dużo zdrowsza, ale przede wszystkim łatwiej przyswajalna przez organizm.
Przegląd mąki orkiszowej
- Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów/.
- Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050,812 / chleby, bułeczki, ciasta/.
- Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki/.
- Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty/.
Zalety mąki orkiszowej
- Zawiera więcej błonnika pokarmowego niż mąka pszenna.
- Jest lekkostrawna.
- Mąka orkiszowa zawiera więcej magnezu, cynku i selenu niż mąka pszenna.
- Wyższa zawartość białka.
- Mąka orkiszowa jest łatwiejsza do wypiekania niż mąka pszenna, ponieważ ma lepsze właściwości wyrabiające ciasto i daje miękki i wilgotny efekt.
Zastosowanie mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa świetnie nadaje się do pieczenia chleba i bułeczek.
- Odmiana Oberkulmer Rotkorn, czysta, niemodyfikowana genetycznie.
- Dostępna w pojemnościach: 1kg,
- Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
- Pochodzenie: Winkler Muhle, DorfstraBe 1, 91189 Gustenfelden
- Dystrybutor: Świat-Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra