Mąka orkiszowa z pełnego przemiału/ mąka razowa 1kg
Mąka orkiszowa z pełnego przemiału ma przyjemny orzechowy smak. Mąka orkiszowa / razowa to doskonały zamiennik mąki wysokokalorycznej mąki pszennej. Wybierając ją mamy gwarancję jakości.
Rodzaje mąki orkiszowej
Przegląd mąk:
- Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów/
- Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050 / chleby, bułeczki, ciasta/
- Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki/
- Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty/
Mąka orkiszowa / razowa i jej zastosowanie
- mąka orkiszowa świetnie nadaje się do pieczenia chleba i bułeczek.
Dostępna tutaj mąka orkiszowa to odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie.
Odmiana: Oberkulmer Rotkorn
- Dostępna w pojemnościach: 1kg, 5kg
- Pochodzenie: Niemcy
- Mąka firmowana nazwiskiem Dr Hertzka daje gwarancję, że jest to odmiana czysta.*
- Informacja pochodzi ze strony Dr Strehlowa
* https://www.st-hildegard.com/de/ernaehrung/dinkel/91-dinkel-schutzkost-bei-allergien.html
- Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
- Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
- Pochodzenie: K-E Binz, Muhle und Backere, Herstellung und Versand von Dinkel und Hildegard Produkten, Muhlenweg 1, Geisingen, Niemcy,
- Dystrybutor: Świat-Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra
Jak zrobić chleb orkiszowy z otrębami?
Przepis na chleb z otrębami:
- 40g drożdży, 500g mąki orkiszowej, ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,
- 80g otrębów orkiszowych, 1 szklanka ziaren oleistych (dyni, słonecznika, lnu, sezamu).
Wszystkie składniki razem wyrobić (jak na placek drożdżowy) i wyłożyć do 2 foremek (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
Poczekać aż ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość). Piec w 200 stopniach ok. 30- 40 min.