Miody i cukry
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Pierzga w miodzie 400g
Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. Pierzga stanowi pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych. Proces produkcji pierzgi zaczyna się na roślinie, a dokładnie na kwiatku, kiedy zwilżają pyłek. Następnie jest transportowany do ula. Pszczoły odżywiają się w dużej mierze samym pyłkiem, co jest jednak zaskakujące liczne publikacje naukowe wykazały, że pszczoły odżywiające się pierzgą są znacznie zdrowsze i żyją dłużej.
Właściwości zdrowotne pierzgi
* pierzga w miodzie ma delikatnie kwaskowy smak,
* pierzga powstaje w procesie fermentacji, dlatego jest doskonała dla naszych jelit,
* zawiera mnóstwo składników odżywczych, co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu,
* jest znacznie korzystniejsza dla zdrowia niż pyłek kwiatowy, zawiera enzymy, jest bogata z witaminy C, PP, K, E, H,D oraz witaminy z grupy B. Występują w niej minerały żelazo, magnez, fosfor, potas, sód,
* wzmacnia odporność,
* zalecana jest osobom pracującym umysłowo – zawarte w niej składniki poprawiają pracę mózgu i zapewniają lepszą koncentrację oraz pamięć,
* ma pozytywne działanie w leczeniu dolegliwości żołądka, doskonały wpływa na pracę ukł. pokarmowego i wątrobę
Data przydatności na opakowaniu
Pochodzenie: Gospodarstwo Pszczelarskie " Dutkowiak", Jana Paska 68.Polska, Sulęcin, Polska