Mąka orkiszowa typ 630 5kg
Mąka orkiszowa jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Ma więcej białka niż pszenica, a także więcej wartościowego błonnika pokarmowego. Mąka orkiszowa zawiera: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu oraz 2% składników mineralnych.
Przegląd mąki orkiszowej
- Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów/
- Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050 / chleby, bułeczki, ciasta/
- Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki/
- Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty/
Mąka orkiszowa i jej zastosowanie
Mąka orkiszowa typ 630 jest doskonała do ciast, klusek, naleśników.
- Odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie, Oberkulmer Rotkorn
- Pochodzenie: Niemcy
- Przechowywać w suchym miejscu.
- Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
- Pochodzenie: K-E Binz, Muhle und Backere, Herstellung und Versand von Dinkel und Hildegard Produkten, Muhlenweg 1, Geisingen, Niemcy,
- Dystrybutor: Świat-Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra
- Mąka orkiszowa firmowana nazwiskiem Dr Hertzka daje gwarancję, że jest to odmiana czysta.*
Informacja pochodzi ze strony Dr Strehlowa * https://www.st-hildegard.com/de/ernaehrung/dinkel/91-dinkel-schutzkost-bei-allergien.html
Jak zrobić chleb z otrębami?
- 40g drożdży, 500g mąki orkiszowej, ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,80g otrębów pszennych, 1 szklanka ziaren oleistych / dyni, słonecznika, lnu, sezamu /
- Wszystkie składniki razem wyrobić / jak na placek drożdżowy/ i wyłożyć do 2 foremek ( 30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
- Poczekać aż ciasto wyrośnie / podwoi swoją objętość/. Piec w 200 stopniach ok.30- 40 min.