Mąka orkiszowa typ 630 5kg - SwiatOrkiszu

Kategorie

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa typ 630 5kg

Mąka orkiszowa typ 630 5kg

Szybka wysyłka - w ciągu 24h
Zawsze aktualne stany magazynowe
Najszersza oferta produktów orkiszowych w Polsce

68,50 zł

w tym VAT

Dostawa w drodze

Telefon

Masz pytanie

+48 530 840 449

+48 665 366 659

Poniedziałek-Piątek

Zegar

9:00-15:00

Mąka orkiszowa typ 630 5kg

Mąka orkiszowa jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Ma więcej białka niż pszenica, a także więcej wartościowego błonnika pokarmowego. Mąka orkiszowa zawiera: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu oraz 2% składników mineralnych.

Mąka orkiszowa typ 630 to wysokiej jakości produkt, który zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników zdrowej żywności. Pozyskiwana z ziaren orkiszu, starożytnej odmiany pszenicy, mąka ta jest nie tylko smaczna, ale również pełna cennych wartości odżywczych. Typ 630 oznacza, że mąka jest lekko przetworzona, co sprawia, że jest bardziej uniwersalna w kuchni, zachowując przy tym większość składników odżywczych charakterystycznych dla orkiszu.

Mąka orkiszowa to produkt, który zaczął na stałe gościć w naszej kuchni. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Korzystnie wpływa na cały organizm. Mąka orkiszowa typ 630 to produkt najwyższej jakości, który z powodzeniem zastąpi mąkę pszenną.

Właściwości mąki orkiszowej

  • Wysoka zawartość białka:. Mąka orkiszowa typ 630 jest bogata w białko, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób poszukujących alternatywy do tradycyjnej mąki pszennej.

  • Bogactwo witamin i minerałów. Orkisz zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez oraz cynk, które wspierają funkcje metaboliczne i ogólny stan zdrowia.

  • Łatwość trawienia .Dzięki niższej zawartości glutenu w porównaniu do tradycyjnej pszenicy, mąka orkiszowa jest łatwiejsza do strawienia, co może być korzystne dla osób z wrażliwością na gluten.

  • Wszechstronność. Typ 630 to mąka uniwersalna, idealna do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, naleśników i innych wypieków. Jej delikatny, lekko orzechowy smak wzbogaca każde danie, nadając mu wyjątkowy charakter.

Przegląd mąki orkiszowej

  • Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów/
  • Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050 / chleby, bułeczki, ciasta/
  • Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki/
  • Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty/

Mąka orkiszowa i jej zastosowanie

Mąka orkiszowa typ 630 jest doskonała do ciast, klusek, naleśników.

  • Odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie, Oberkulmer Rotkorn
  • Pochodzenie: Niemcy
  • Przechowywać w suchym miejscu.
  • Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
  • Pochodzenie: K-E Binz, Muhle und Backere, Herstellung und Versand von Dinkel und Hildegard Produkten, Muhlenweg 1, Geisingen, Niemcy,
  • Dystrybutor: Świat-Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra                       
  • Mąka orkiszowa firmowana nazwiskiem Dr Hertzka daje gwarancję, że jest to odmiana czysta.*

Informacja pochodzi ze strony Dr Strehlowa * https://www.st-hildegard.com/de/ernaehrung/dinkel/91-dinkel-schutzkost-bei-allergien.html

Przechowywanie

Aby mąka orkiszowa zachowała swoje właściwości jak najdłużej, należy przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Unikaj narażania mąki na bezpośrednie działanie promieni słonecznych oraz wilgoci.

Jak zrobić chleb z otrębami?

  • 40g drożdży, 500g mąki orkiszowej,  ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,80g otrębów pszennych, 1 szklanka  ziaren oleistych / dyni, słonecznika, lnu,  sezamu /
  • Wszystkie składniki razem wyrobić / jak na placek drożdżowy/ i wyłożyć do 2 foremek  ( 30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Poczekać aż ciasto wyrośnie /  podwoi swoją objętość/. Piec w 200 stopniach ok.30- 40 min.



Zobacz również

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce