Kategorie

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa typ 630 5kg

Mąka orkiszowa typ 630 5kg

64,00 zł

w tym VAT

Masz pytanie

+48 530 840 449

+48 665 366 659

Poniedziałek-Piątek

9:00-19:00

Sobota

11:00-15:00

Mąka orkiszowa typ 630  5kg

Mąka orkiszowa jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Ma więcej białka niż pszenica, a także więcej wartościowego błonnika pokarmowego. Mąka orkiszowa zawiera: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu oraz 2% składników mineralnych.

Przegląd mąk:

Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów/

Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050 / chleby, bułeczki, ciasta/

Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki/

Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty/

Mąka orkiszowa i jej zastosowanie:

Mąka orkiszowa typ 630 jest doskonała do ciast, klusek, naleśników

Odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie

Pochodzenie: Niemcy

Przechowywać w suchym miejscu.

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.

Pochodzenie: K-E Binz, Muhle und Backere, Herstellung und Versand von Dinkel und Hildegard Produkten, Muhlenweg 1, Geisingen, Niemcy,

Dystrybutor: Świat-Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra                       

Mąka orkiszowa firmowana nazwiskiem Dr Hertzka daje gwarancję, że jest to odmiana czysta.*

Informacja pochodzi ze strony Dr Strehlowa

* https://www.st-hildegard.com/de/ernaehrung/dinkel/91-dinkel-schutzkost-bei-allergien.html

Jak zrobić chleb z otrębami?

40g drożdży, 500g mąki orkiszowej,  ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,80g otrębów pszennych, 1 szklanka  ziaren oleistych / dyni, słonecznika, lnu,  sezamu /

Wszystkie składniki razem wyrobić / jak na placek drożdżowy/ i wyłożyć do 2 foremek  ( 30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.

Poczekać aż ciasto wyrośnie /  podwoi swoją objętość/. Piec w 200 stopniach ok.30- 40 min.





Zobacz również

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce