DIETA ORKISZOWA ŚWIĘTEJ HILDEGARDY Z BINGEN

Św. Hildegarda z Bingen uważała, że istnieje ścisły związek miedzy odżywianiem a stanem ducha i zdrowiem. Stąd też to co jemy może nam pomóc, albo wręcz przeciwnie zaszkodzić...... pamiętajmy "to co jemy jest naszym lekarstwem" Mniszka zauważyła, że wiele zdrowotnych produktów jest dostępnych niemal od ręki, w … naszym przydomowym ogródku, trzeba tylko chcieć po nie sięgnąć i stosować we własnej kuchni. Koper, macierzanka, bylica pospolita, ziele krwawnika, pokrzywa to rośliny, które rosną wokół nas i dostarczą nam wielu cennych witamin i minerałów.
Dieta św. Hildegardy z Bingen opierała się w dużej mierze głównie na ziarnie orkiszu, który jak uważała ma zbawienny wpływ na organizm człowieka. W swojej książce zawarła metodę oraz przepisy, które do dziś są aktualne. Poznaj zalety diety orkiszowej i ciesz się zdrowiem przez cały rok.

Zalety orkiszu

Mniszka z Bingen wychwalała wpływ ziarna orkiszu na zdrowie człowieka. Uważała, że powinien być on podstawą każdego posiłku, ponieważ jest on lepiej przyswajalny przez organizm niż pszenica. Uniwersytety Rolniczy w Hohenheim (w Niemczech )i uniwersytet we Włoszech zajęły się badaniem nad wpływem orkiszu na zdrowie człowieka. Oba potwierdziły stanowisko św. Hildegardy, że "orkisz jest najbardziej wartościowym ze zbóż i zawiera wszystko, czego człowiek potrzebuje w swojej diecie" Dodatkowo nie powoduje on alergii i nietolerancji pokarmowych.

Św. Hildegarda pisała: Orkisz jest najlepszym zbożem, działa rozgrzewająco i natłuszczające, jest wysokowartościowy i łagodniejszy niż wszystkie pozostałe ziarna zbóż. Kto spożywa, orkisz, ten buduje silne mięśnie. Orkisz prowadzi do właściwego obrazu krwi, powoduje rozluźnienie umysłu oraz obdarza pogodą ducha. Niezależnie od tego, w jakiej postaci spożywasz orkisz - tak czy inaczej - w postaci chleba, czy ugotowanej potrawy, orkisz jest jednym słowem dobry i lekkostrawny.

Współczesne badania nad wpływem orkiszu na zdrowie zostały potwierdzone. Uznaje się, że dieta orkiszowa sprawdza się w leczeniu następujących chorób:

Choroby żołądkowo – jelitowe, w tym np.: biegunka, zapalenie jelita grubego, zatwardzenie, hemoroidy,

  • Atopowe zapalenie skóry i alergie pokarmowe,

  • Schorzenia reumatyczne

  • Cukrzyca i podwyższony poziom lipidów we krwi,

  • Dolegliwości nerwowe, w tym depresja i nerwica,

  • Szkody wyrządzone przez leki,

  • Choroby nowotworowe.


Dieta św. Hildegardy oparta na orkiszu

Medycyna św. Hildegardy zaleca spożywanie ziarna orkiszu, ponieważ usuwa on toksyczne produkty przemiany materii, toksyny, które są przyczyną zakażeń bakteryjnych, wirusowych i drożdżowych. Dieta orkiszowa to dieta, która oczyszcza i odżywia organizm. Detoks orkiszowy dodaje energii i przywraca równowagę organizmu. W internecie można znaleźć wiele relacji z jego zastosowania i chyba każdy jej uczestnik był zadowolony, pomimo początkowego sceptycznego nastawienia.

Dieta orkiszowa przywraca równowagę ciała i ducha.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego z masłem, białym serem posypanym szczypiorkiem, plaster pomidora. Do picia: napar z kopru włoskiego lub pokrzywy.

Obiad: zupa dyniowa, makaron orkiszowy z duszonym kurczakiem, surówka z marchwi oraz jabłka.

Podwieczorek: ciasteczka orkiszowe. Do picia: napar z róży.

Kolacja: 2-3 placuszki z grysu orkiszowego, mleka, jajek i ziół, usmażone na oleju lub maśle.