Dieta św. Hildegardy z Bingen to przede wszystkim ziarno orkiszu, wybrane owoce i warzywa oraz wyselekcjonowane przyprawy św. Hildegardy. Jest to przede wszystkim dieta lecznicza, oczyszczająca, a także korzystnie działająca dla urody. Podstawą każdego jej posiłku jest jednak słodkawo - orzechowe ziarno orkiszu.
Ziarno orkiszu jest najzdrowszym ze zbóż, najlepiej przyswajalnym i tolerowany przez nasz organizm. Jest to wprawdzie pszenica jednak od tej tradycyjnej różni się białkiem, budową chromosomów, sposobem uprawiania i wartościami odżywczymi. Dieta orkiszowa jest doskonale tolerowana przez osoby uczulone na pszenicę, małe dzieci, a nawet osoby uczulone na gluten. Należy jednak szukać takich odmian orkiszu jak Oberkulmer Rotkorn, Frankenkorn, ponieważ jest to gwarancja prawdziwej niemodyfikowanej i prastarej pszenicy, o której mówi dieta św. Hildegardy.
Ziarno orkiszu nie tuczy, a obfituje w błonnik pokarmowy, który dodatkowo reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm, a także może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Dieta św. Hildegardy z Bingen zaleca, aby podstawą każdego posiłku było ziarno orkiszu. Osobom chcącym się dostosować do jej rad nie powinno sprawić to problemu. Oferujemy produkty orkiszowe w przeróżnych postaciach: kaszy (ziarna zwykłe lub zmielone – tzw. ryż orkiszowy), grysiku itp.
Makaron orkiszowy produkowany jest ze świeżego przemiału, którego podstawą jest ziarno orkiszu. Pozwala to na zachowanie wszystkich wartości odżywczych produktu. Podobnie jak ten wytwarzany z pszenicy, zawiera gluten, ale jest lepiej przyswajalny. W niektórych przypadkach może być także spożywany przez osoby cierpiące na jego nietolerancję.
W naszej ofercie znajdą państwo makarony orkiszowe wytwarzane wyłącznie z prawdziwej, niemodyfikowanej genetycznie odmiany orkiszu. Bogaty wybór makaronów jajecznych, bezjajecznych, z mąki białej, z mąki pełnoziarnistej, z mąki kasztanowej zaspokoi kulinarne potrzeby nawet najbardziej wymagającej osoby.
Makaron orkiszowy ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie około 30-40, co oznacza, że z powodzeniem może być włączony do diety osób chorujących na cukrzycę.
Makaron orkiszowy przynosi wiele korzyści dla zdrowia, m.in.:
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.
Kasza orkiszowa to jeden z najzdrowszych produktów wzmacniających energetycznie układ pokarmowy. Szczególnie żołądek oraz śledzionę. Grysik orkiszowy zwany potocznie kaszą manną, idealnie nadaje się do zagęszczania zup, kaszek dla dzieci i niemowląt, naleśników, zapiekanek, ciasteczek. Polecany przez św. Hildegardę „habermus” zapewni pyszne i odżywcze śniadanie każdego dnia. Kaszka orkiszowa ma działanie oczyszczające, wspomagające działanie enzymów trawiennych. Powleka ona szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i działa na jelita jak płynny opatrunek.
Musli orkiszowe to mieszanka płatków zbożowych z ziarnami i owocami. Jest to produkt wysokiej jakości bez dodatku cukru. Płatki orkiszowe swoją słodycz zawdzięczają wyłącznie naturalnym cukrom owocowym. To produkt dietetyczny z niską zawartością tłuszczów nasyconych, bez dodatków i konserwantów. Płatki orkiszowe błyskawiczne są idealne na śniadanie. Zapewniają energię na cały poranek, a dzięki wysokiej zawartości błonnika są doskonałym elementem dobrze zbilansowanej diety.
Ciasteczka orkiszowe kruche to produkt lekkostrawny zalecany osobom na diecie bezglutenowej. Wzmacniają system nerwowy, rozjaśniają umysł i poprawiają samopoczucie. Ciastka orkiszowe bez cukru nie zawierają konserwantów, są bogate w błonnik, który reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm i obniża poziom złego cholesterolu. To słodka przekąska, którą można spożywać bez wyrzutów sumienia.
Herbata i kawa orkiszowa to ważny element diety św. Hildegardy. Herbata z kopru włoskiego zapobiega wzdęciom, zgadze, wspomaga trawienie, eliminuje złe samopoczucie po błędach dietetycznych. Kawa orkiszowa w ziarnach z kolei oczyszcza organizm, a także może posłużyć jako napój w trakcie hildegardowego postu. Ziarno orkiszu jest bogate w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i biopierwiastki, dlatego spożywanie go w postaci kawy reguluje m.in.; pracę przewodu pokarmowego, energetyzuje organizm oraz działa odmładzająco.
Kasztany jadalne to idealna przekąska do chrupania w jesienno – zimowe dni. Były spożywane szczególnie w krajach Południowej Europy, aż do czasów baroku w charakterze najważniejszego źródła węglowodanów. Jadalne kasztany są bogate w skrobię, zawierają też bardzo dużo błonnika pokarmowego, potasu i witamin z grupy B. Dieta św. Hildegardy zaleca ich spożywanie z uwagi na właściwości prozdrowotne, ponieważ wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Dodatkowo kasztany jadalne są lekkostrawne i można je jeść praktycznie w każdym wieku.
Pigwa jest obowiązkowym składnikiem diety św. Hildegardy. Zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu. Pigwa do herbaty na zimę jest w szczególności rekomendowana ponieważ wspomaga układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Oferujemy przetwory z pigwy przygotowane według sprawdzonych, naturalnych receptur, bez konserwantów i sztucznych barwników.
Ziarno orkiszu umożliwia tworzenie różnych kombinacji, nie tylko dań i wypieków, ale także napojów. Jednym z nich jest piwo orkiszowe, które zachwyca delikatnym smakiem, a do tego jest zdrowe. Św. Hildegarda z Bingen mówiła o nim, że "(...) nadaje twarzy ładny kolor z uwagi na siłę i dobry sok zboża".
Piwo orkiszowe warzone jest w oparciu o sprawdzone receptury i czyste ekologiczne ziarno orkiszu. Jego charakterystyczną cechą jest fermentacja. Piwo orkiszowe w pierwszym etapie poddane jest tzw. fermentacji dolnej w celu wydobycia przyjemnego, czystego zapachu i smaku orkiszu. W drugim etapie tzw. fermentacji górnej wydobywa się jego pszeniczne cechy. Orkiszowe piwo jest delikatne, czyste w smaku, a jednocześnie nieco przyprawowe. Dodatkowo jest nie tylko rezerwuarem witamin i mikroelementów, ale syntezą nowoczesności z tradycją. Jego charakterystyczną cechą jest również naturalne zmętnienie i osad. Więcej o zaletach piwa orkiszowego możecie przeczytać na naszym blogu.