Mąka orkiszowa z pełnego przemiału/ mąka razowa 5kg.
Mąka orkiszowa ma przyjemny orzechowy smak.
Dlaczego warto włączyć mąkę orkiszową do codziennej diety?
- jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna,
- wzmacnia ciało, pozytywnie wpływa na kondycję całego organizmu,
- wspomaga rozwój mięśni
- jest lekkostrawna
- bardzo dobrze wpływa na ogólna kondycję organizmu
Mąka orkiszowa / razowa polecana jest do:
- pieczenia chleba i bułeczek.
Odmiana: czysta, niemodyfikowana genetycznie
Dostępna w dwóch pojemnościach: 1kg, 5kg
Odmiana: Oberkulmer Rotkorn
Przegląd mąk:
- Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów/
- Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050 / chleby, bułeczki, ciasta/
- Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki/
- Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty/
Jak przechowywać mąkę orkiszową?
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
Pochodzenie: K-E Binz, Muhle und Backere, Herstellung und Versand von Dinkel und Hildegard Produkten, Muhlenweg 1, Geisingen, Niemcy,
Dystrybutor: Świat Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra
Mąka orkiszowa firmowana nazwiskiem Dr Hertzka daje gwarancję, że jest to odmiana czysta.*
Informacja pochodzi ze strony Dr Strehlowa
* https://www.st-hildegard.com/de/ernaehrung/dinkel/91-dinkel-schutzkost-bei-allergien.html
Przepis na chleb z otrębami:
- 40g drożdży, 500g mąki orkiszowej, ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,80g otrębów pszennych, 1 szklanka ziaren oleistych / dyni, słonecznika, lnu, sezamu /
- Wszystkie składniki razem wyrobić / jak na placek drożdżowy/ i wyłożyć do 2 foremek ( 30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
- Poczekać aż ciasto wyrośnie / podwoi swoją objętość/. Piec w 200 stopniach ok.30- 40 min.