Mąka orkiszowa typ 405 - 1kg
Mąka orkiszowa ma lekko orzechowy posmak. Idealna do wypieku ciast, ciasteczek i chleba.
Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?
Mąka orkiszowa produkowana jest z ziarna orkiszu, które wg. św. Hildegardy z Bingen:
- jest ciepły i działa rozgrzewająco,
 - wzmacnia ciało, pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu,
 - jest tłusty i zaopatruje ciało w energię,
 - jest lekkostrawny,
 - w jakiejkolwiek postaci spożywany jest dobrze przyswajany przez organizm.
 
Rodzaje mąki orkiszowej
- Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów/
 - Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050 / chleby, bułeczki, ciasta/
 - Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki/Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty/
 
Zastosowanie mąki orkiszowej
- Mąka orkiszowa jest doskonała do ciast, klusek, naleśników.
 - Odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie.
 
Jak przechowywać mąkę orkiszową?
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
 - Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
 - Pochodzenie: K-E Binz, Muhle und Backere, Herstellung und Versand von Dinkel und Hildegard Produkten, Muhlenweg 1, Geisingen, Niemcy,
 - Dystrybutor: Świat Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra
 - Mąka firmowana nazwiskiem Dr Hertzka daje gwarancję, że jest to odmiana czysta.*
 - Informacja pochodzi ze strony Dr Strehlowa
 - Odmiana: Oberkulmer Rotkorn