Mąka orkiszowa pełnoziarnista
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Mąka orkiszowa jest bogactwem wielu cennych składników mineralnych i odżywczych. Jest to produkt, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną, ponieważ nadaje się zarówno do wypieków jak i codziennego użytku do przygotowywania potraw.
Maka orkiszowa z pełnego przemiału/ razowa/ zawiera najwięcej błonnika i substancji odżywczych. Maka orkiszowa razowa jest ciemna i jest to typowa mąka chlebowa, pieczywo jest dość ciężkie,dlatego najlepiej jest dodać odrobinę mąki jasnej. Mąka orkiszowa ma krótszy czas przydatności 3-6 miesięcy ze względu na substancje oleiste zawarte w mące.
Odmiana: Oberkulmer Rotkorn odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie
Oferowana tutaj mąka orkiszowa dostępna jest w pojemnościach: 1kg, 2,5kg, 5kg, 12,5kg
Mąka orkiszowa świetnie nadaje się do pieczenia chleba i bułeczek.
Mąka orkiszowa nadaje się do wypieku ciast. Jest to mąka o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po spożyciu nie powoduje gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Ma również wyższą zawartość białka niż tradycyjna mąka pszeniczna, co może wpłynąć na strukturę i konsystencję ciasta. W zależności od receptury i preferencji smakowych, mąka orkiszowa może być stosowana w różnych proporcjach w stosunku do mąki pszennej lub zastąpić ją całkowicie. Warto jednak pamiętać, że ciasta wypiekane na mące orkiszowej mogą być bardziej gęste i ciężkie w porównaniu do tych z mąki pszennej, dlatego warto eksperymentować z proporcjami składników i metodami wypieku, aby osiągnąć pożądany efekt.
40g drożdży, 500g mąki orkiszowej, ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,80g otrębów orkiszowych, 1 szklanka ziaren oleistych / dyni, słonecznika, lnu, sezamu.
Wszystkie składniki razem wyrobić / jak na placek drożdżowy/ i wyłożyć do 2 foremek ( 30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
Poczekać aż ciasto wyrośnie / podwoi swoją objętość/. Piec w 200 stopniach ok.30- 40 min.