Mąka orkiszowa pełnoziarnista
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-19:00
Sobota
11:00-15:00
Mąka orkiszowa jest bogactwem wielu cennych składników mineralnych i odżywczych. Jest to produkt, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną, ponieważ nadaje się zarówno do wypieków jak i codziennego użytku do przygotowywania potraw.
Maka orkiszowa z pełnego przemiału/ razowa/ zawiera najwięcej błonnika i substancji odżywczych. Maka orkiszowa razowa jest ciemna i jest to typowa mąka chlebowa, pieczywo jest dość ciężkie,dlatego najlepiej jest dodać odrobinę mąki jasnej. Mąka orkiszowa ma krótszy czas przydatności 3-6 miesięcy ze względu na substancje oleiste zawarte w mące.
Odmiana: Oberkulmer Rotkorn odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie
Dostępna w pojemnościach: 1kg, 2,5kg, 5kg, 12,5kg
Mąka orkiszowa świetnie nadaje się do pieczenia chleba i bułeczek.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
Pochodzenie: Winkler Muhle, DorfstraBe 1, 91189 Gustenfelden
Dystrybutor: Świat Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra
40g drożdży, 500g mąki orkiszowej, ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,80g otrębów orkiszowych, 1 szklanka ziaren oleistych / dyni, słonecznika, lnu, sezamu /
Wszystkie składniki razem wyrobić / jak na placek drożdżowy/ i wyłożyć do 2 foremek ( 30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
Poczekać aż ciasto wyrośnie / podwoi swoją objętość/. Piec w 200 stopniach ok.30- 40 min.