Orkiszowa krupczatka - mąka do ciast drożdżowych, strucli i makaronów 1kg
Orkiszowa krupczatka to rodzaj mąki orkiszowej, która zawiera dużo błonnika pokarmowego, co wpływa zbawiennie na pracę naszego układu pokarmowego. Mąka orkiszowa charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem. Można z niej przygotować z niej chleb orkiszowy, bułeczki, rogaliki, kluski, naleśniki, pierogi oraz ciasta.
- Skład: orkisz,
- Odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie.
Mąka orkiszowa krupczatka - wartość odżywcza w 100g
- Wartość energetyczna - 1552 kJ (370kcal).
- Białko - 11,2 g.
- Węglowodany - 74,9g.
- Tłuszcz - 1,5g.
Zalety orkiszowej krupczatki
- orkiszowa krupczatka to typowa mąką do strucli, makaronów i ciast drożdżowych,
- krupczatka to specjalny przemiał ziarna, dzięki czemu ciasta nie są kleiste, ładnie się formują, są sprężyste i elastyczne,
- krupczatka jest grubsza niż mąka, ale delikatniejsza/drobniejsza niż grysik orkiszowy/kasza manna.
Mąka orkiszowa krupczatka jest zdecydowanie bardziej wartościowa od mąki pszennej. Zawiera znacznie więcej witamin z grupy B oraz miedzi, żelaza czy manganu. Dodatkowo ma dwukrotnie niższy indeks glikemiczny.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Pochodzenie: Niemcy, Geisingen.
- Dystrybutor: Świat- Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra.