Piekarnia orkiszowa
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Mieszanka orkiszowa do chleba to mieszanka mąki orkiszowej z innymi składnikami, które dodają mu walorów smakowych i teksturalnych. W zależności od preferencji można stosować różne proporcje składników.
Składniki: mąka orkiszowa, mąka żytnia, nasiona słonecznika, otręby orkiszowe, siemię lniane, suszony zakwas, ( mąka żytnia pełnoziarnista bakterie) sól, przyprawy do chleba ( kolendra, kmin)
Może zawierać śladowe ilości: soi, mleka, sezamu i orzechów.
Dodać 1 opakowanie suchych drożdży do jednego kilograma mieszanki, dolać 640 ml ciepłej wody i całość zagniatać około 8 minut. Ciasto przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Ciasto zagnieść raz jeszcze i na koniec uformować bochenek lub włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Ciasto powinno w foremce wyrosnąć przez kolejne 45 minut, aż podwoi swoją objętość i piec 15 minut w temperaturze 230 st. i kolejne 45 minut w temperaturze 200st.
Smacznego!
Producent; Winkler Muhle, Gustenfelden, DorfstraBe 1, Rohr, Niemcy,
Dystrybutor: Świat orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra