Przyprawy jednoskładnikowe
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Kardamon to aromatyczna przyprawa o subtelnym, ale zdecydowanym charakterze, która od wieków wzbogaca kuchnie różnych kultur. Pochodząca głównie z obszarów Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, ta zielona lub czarna kulka towarzyszy wielu potrawom, zarówno słodkim, jak i pikantnym.
Charakteryzuje się intensywnym, słodkim zapachem o wyraźnych nutach cytrusowych i eukaliptusowych, który przenika dania, nadając im niepowtarzalny aromat.
Kardamon mielony* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Idealny do przyprawiania ryżu, wypieków, dań orientalnych i innych dań. Idealnie pasuje do mięsa, np. kaczki czy kurczaka. Jest też podstawową przyprawą w słynnych, skandynawskich bułeczkach kardamonowych. Dodaje się go także do aromatycznych, rozgrzewających napojów alkoholowych.
Może zawierać GORCZYCĘ i SELER.
Kardamon należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.