Macierzanka 100g ( łac. Thymus serpyllum)
Należy obok galgantu i bertramu do najważniejszych przypraw w diecie św. Hildegardy.
Podstawowe zalety macierzanki:
- zawiera olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy,
- macierzanka działa antyseptycznie,
- ma działanie wykrztuśne podczas mokrego kaszlu,
- działa przeciwbakteryjnie,
- służy do płukania i odkażania gardła,
- wspomaga gojenie ran,
- pomocna przy problemach skórnych, stosować przez dłuższy czas,
- wspomaga koncentrację.
Jak stosować macierzankę?
- można stosować w formie przypraw do potraw mięsnych, sałatek i dań jednogarnkowych
- nadaje się do pieczenia ciasteczek np. orkiszowych z macierzanką, (wspomagają pracę mózgu)
Przepis na ciasteczka z macierzanką:
- 1 kg mąki orkiszowej
- 150g zmielonych migdałów
- 400g masła 300g cukru trzcinowego
- 2 łyżki ziela macierzanki ( proszek)
- 4 jajka
- 150ml wody
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić na 3-4 godziny w lodówce.
Następnie rozwałkować ciasto i wykroić ciasteczka. Piec w 180C 20 minut.
Dostępna w pojemnościach: 100g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Pochodzenie: Naturprodukte Hangler, Burgfriedgasse 8, A- 5020 Salzburg, Austria
Dystrybutor: Świat Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra