Macierzanka 100g (łac. Thymus serpyllum)
Należy obok galgantu i bertramu do najważniejszych przypraw w diecie św. Hildegardy.
Macierzanka (Thymus serpyllum) to aromatyczne zioło o intensywnym zapachu i wszechstronnym zastosowaniu. Bogata w olejki eteryczne (głównie tymol i karwakrol), flawonoidy oraz garbniki, wspiera zdrowie organizmu i znajduje szerokie zastosowanie w zielarstwie.
Podstawowe zalety macierzanki
- zawiera olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy,
- macierzanka działa antyseptycznie,
- ma działanie wykrztuśne podczas mokrego kaszlu,
- działa przeciwbakteryjnie,
- służy do płukania i odkażania gardła,
- wspomaga gojenie ran,
- pomocna przy problemach skórnych, stosować przez dłuższy czas,
- wspomaga koncentrację.
Jak stosować macierzankę?
- można stosować w formie przypraw do potraw mięsnych, sałatek i dań jednogarnkowych
- nadaje się do pieczenia ciasteczek np. orkiszowych z macierzanką, (wspomagają pracę mózgu)
Przepis na ciasteczka z macierzanką
- 1 kg mąki orkiszowej,
- 150g zmielonych migdałów,
- 400g masła 300g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki ziela macierzanki ( proszek),
- 4 jajka,
- 150ml wody.
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić na 3-4 godziny w lodówce.
Następnie rozwałkować ciasto i wykroić ciasteczka. Piec w 180C 20 minut.
- Dostępna w pojemnościach: 100g.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Pochodzenie: Naturprodukte Hangler, Burgfriedgasse 8, A- 5020 Salzburg, Austria.
- Dystrybutor: Świat Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra.
Macierzanka to naturalne wsparcie dla zdrowia, idealne do codziennego stosowania w postaci naparów, inhalacji i przypraw.