Mąka orkiszowa pełnoziarnista
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Mąka orkiszowa jest pożywną alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Może być szczególnie korzystna dla osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o składniki mineralne i błonnik.
Produkt pochodzi z upraw kontrolowanych.
Mąka orkiszowa świetnie nadaje się do pieczenia chleba i bułeczek.
40g drożdży, 500g mąki orkiszowej, ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,
80g otrębów orkiszowych, 1 szklanka ziaren oleistych (dyni, słonecznika, lnu, sezamu).
Wszystkie składniki razem wyrobić (jak na placek drożdżowy) i wyłożyć do 2 foremek (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
Poczekać aż ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość). Piec w 200 stopniach ok. 30- 40 min.