Mąka orkiszowa
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do wypieku chleba i bułeczek. Jest delikatniejsza niż typowa mąka pełnoziarnista.
Mąka orkiszowa typ 1050 to najciemniejsza z mąk porównując do mąki orkiszowej typ 630 i mąki 405. Zawiera najwięcej błonnika i substancji odżywczych. Mąka orkiszowa typ 1050 nie jest mąka delikatną, można przygotować z niej ciasto, natomiast będzie raczej pół razowe. Mąka orkiszowa idealnie nadaje się do wypieku chleba, bułeczek, rogalików, chałek. Porównując ją do typowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału pieczywo z mąki orkiszowej 1050 jest delikatniejsze. Zanim ziarno orkiszu trafia do młyna jest intensywnie czyszczone i mielone. Gotowy produkt jest czysty tzn. do mąki nie są dodawane emulgatory ani spulchniacze. Młyn poza orkiszem, nie mieli innych gatunków zbóż.
Podstawowe korzyści orkiszu wg. św. Hildegardy z Bingen:
Odmiana: Oberkulmer Rotkorn/ odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie.
Mąka firmowana nazwiskiem Dr Hertzka daje gwarancję, że jest to odmiana czysta.*
Informacja pochodzi ze strony Dr Strehlowa