Mąka orkiszowa typ 1050 1kg - SwiatOrkiszu

Kategorie

Mąka orkiszowa

MĄKA ORKISZOWA TYP 1050 1 KG

Mąka orkiszowa typ 1050 1kg

Szybka wysyłka - w ciągu 24h
Zawsze aktualne stany magazynowe
Najszersza oferta produktów orkiszowych w Polsce

15,00 zł

w tym VAT

Telefon

Masz pytanie

+48 530 840 449

+48 665 366 659

Poniedziałek-Piątek

Zegar

9:00-15:00

Mąka orkiszowa typ 1050 - 1 kg

Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do wypieku chleba i bułeczek.  Jest delikatniejsza niż typowa mąka pełnoziarnista.

Mąka orkiszowa typ 1050 to najciemniejsza z mąk porównując do mąki orkiszowej typ 630 i mąki 405. Zawiera najwięcej błonnika i substancji odżywczych. Mąka orkiszowa typ 1050 nie jest mąka delikatną, można przygotować z niej ciasto, natomiast będzie raczej pół razowe. Mąka orkiszowa idealnie nadaje się do wypieku chleba, bułeczek, rogalików, chałek. Porównując ją do typowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału pieczywo z mąki orkiszowej 1050 jest delikatniejsze. Zanim ziarno orkiszu trafia do młyna jest intensywnie czyszczone i mielone. Gotowy produkt jest czysty tzn. do mąki nie są dodawane emulgatory ani spulchniacze. Młyn poza orkiszem, nie mieli innych gatunków zbóż.

Dlaczego warto używać mąki orkiszowej?

Podstawowe korzyści orkiszu wg. św. Hildegardy z Bingen:

  • jest ciepły i działa rozgrzewająco,
  • wzmacnia ciało, pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu,
  • jest tłusty i zaopatruje ciało w energię,
  • jest lekkostrawny,
  • w jakiejkolwiek postaci spożywany jest dobrze przyswajany przez organizm.

Rodzaje mąki orkiszowej

  • Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów;
  • Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050 / chleby, bułeczki, ciasta;
  • Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki;
  • Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty.

Odmiana: Oberkulmer Rotkorn/ odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie.

  • Mąka orkiszowa typ 1050 dostępna jest w dwóch pojemnościach: 1kg, 5kg
  • Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
  • Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
  • Pochodzenie: K-E Binz, Muhle und Backere, Herstellung und Versand von Dinkel und Hildegard Produkten, Muhlenweg 1, Geisingen, Niemcy,
  • Dystrybutor: Świat- Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra

Mąka firmowana nazwiskiem Dr Hertzka daje gwarancję, że jest to odmiana czysta.*

Informacja pochodzi ze strony Dr Strehlowa

Produkty powiązane

Zobacz również

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce