Mąka orkiszowa pełnoziarnista
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-19:00
Sobota
11:00-15:00
Mąka orkiszowa typ 812 1 kg
Produkt pochodzi z upraw kontrolowanych.
Podstawowe zalety orkiszu w/g św. Hildegardy:
* działa rozgrzewająco,
* wzmacnia umysł,
* wspomaga rozwój mięśni,
* jest lekkostrawny,
* bardzo dobrze wpływa na ogólną kondycję organizmu.
Przegląd mąk:
Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów/
Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050 / chleby, bułeczki, ciasta/
Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki/
Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty/
Polecana:
* mąka świetnie nadaje się do pieczenia chleba i bułeczek.
Odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie.
Dostępna w pojemnościach: 1kg, 2,5kg 5kg
Producent: Winkler Muhle, DorfstraBe 1, 91189 Gustenfelden
Pochodzenie: Niemcy
Dystrybutor: Świat-Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra
Przepis na chleb z otrębami:
40g drożdży, 500g mąki orkiszowej, ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,
80g otrębów orkiszowych, 1 szklanka ziaren oleistych (dyni, słonecznika, lnu, sezamu).
Wszystkie składniki razem wyrobić (jak na placek drożdżowy) i wyłożyć do 2 foremek (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
Poczekać aż ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość). Piec w 200 stopniach ok. 30- 40 min.