Mąka orkiszowa typ 812 5kg - SwiatOrkiszu

Kategorie

Mąka orkiszowa pełnoziarnista

Mąka orkiszowa typ 812 5kg

Szybka wysyłka - w ciągu 24h
Zawsze aktualne stany magazynowe
Najszersza oferta produktów orkiszowych w Polsce

66,90 zł

w tym VAT

Telefon

Masz pytanie

+48 530 840 449

+48 665 366 659

Poniedziałek-Piątek

Zegar

9:00-15:00

Mąka orkiszowa typ 812 - 5 kg     

Mąka orkiszowa jest pożywną alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Może być szczególnie korzystna dla osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o składniki mineralne i błonnik.

Produkt pochodzi z upraw kontrolowanych.

Podstawowe zalety orkiszu w/g św. Hildegardy z Bingen

  • działa rozgrzewająco,
  • wzmacnia umysł,
  • wspomaga rozwój mięśni,
  • jest lekkostrawny,
  • bardzo dobrze wpływa na ogólną kondycję organizmu.

Przegląd mąki orkiszowej

  • Mąka ciemna, grubo mielona tzw. razowa, pełnoziarnista - idealna do chlebów.
  • Mąka nieco jaśniejsza niż mąka pełnoziarnista to mąka typ 1050 / chleby, bułeczki, ciasta.
  • Mąka biała typ 630 / ciasta, kluski, naleśniki.
  • Mąka biała, drobno mielona typ 405 / biszkopty.

Zastosowanie mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa świetnie nadaje się do pieczenia chleba i bułeczek.     

  • Odmiana Oberkulmer Rotkorn, czysta, niemodyfikowana genetycznie.    
  • Dostępna w pojemnościach: 1kg, 2,5kg 5kg
  • Producent: Winkler Muhle, DorfstraBe 1, 91189 Gustenfelden
  • Pochodzenie: Niemcy
  • Dystrybutor: Świat-Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra

Przepis na chleb orkiszowy z otrębami:

40g drożdży, 500g mąki orkiszowej,  ½ litra letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru,
80g otrębów orkiszowych, 1 szklanka  ziaren oleistych (dyni, słonecznika, lnu,  sezamu).

Wszystkie składniki razem wyrobić (jak na placek drożdżowy) i wyłożyć do 2 foremek  (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. 
Poczekać aż ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość). Piec w 200 stopniach ok. 30- 40 min.



Produkty powiązane

Zobacz również

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce