FIOŁEK WONNY-WIOSENNE PACHNĄCE CUDO

Fiołek wonny (Viola odorata)

Fiołek od dawna towarzyszył ludziom. Pachnący fiołek jest również stosowany w medycynie od czasów starożytnych. Jest używany  jako korektor smaku w mieszankach herbacianych. Ale może zrobić więcej ... Zobacz, jakie właściwości ma fiołek wonny i już dziś zakup go do swojej kuchni.

Olej fiołkowy - zastosowanie: 

Odstrasza przed kleszczami (mów się, że zapach odstrasza kleszcze). Dodatkowo olej fiołkowy zawiera kwas salicylowy, który ma właściwości przeciwbólowe. Jest skuteczny na migreny i bóle mięśni.

Zastosowanie kwiatków fiołka

Kaszel i choroby oskrzeli nawet z astmą

Zastosowanie liści fiołka

  • Zapalenie oskrzeli z  śluzem
  • Gorączka
  • Problemy skóry
  • Chrypka
  • Kaszel
  • Zaburzenia snu

Zastosowanie korzenia fiołka

  • Choroby układu oddechowego
  • Reumatyczne dolegliwości

Jak działa olej fiołkowy?

Olej fiołkowy ma działanie:

  • Antybakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwkaszlowe
  • Kojące

Przepisy z zastosowaniem fiołka wonnego

Klasyczna herbata ziołowa z wonnym fiołkiem na kaszel i gorączkę

Dwie łyżki drobno posiekanych kwiatów i liści fiołka wonnego zalać zimną wodą (250 ml ) i odstawić na 3-5 godzin (lub zalać gorącą wodą i pozostawić na 5 minut).Przecedź i wypij 1 szklankę 3 razy dziennie.

Herbatę można również stosować zewnętrznie w stanach zapalnych jamy ustnej.


*******************************************************************************************************************************

 

Klasyczna herbata korzeniowa z wonnym fiołkiem

Wlać 250 ml zimnej wody na 1-2 g drobno posiekanych korzeni, doprowadzić do wrzenia na krótko i przecedzić po 5 minutach; Pij 1 szklankę 3 razy dziennie

Zewnętrznie jako opatrunek lub opatrunek na ranę.

*******************************************************************************************************************************



H
erbata oczyszczanie krwi

Składniki

30 g korzeń perzu

25 g dymnica pospolita

25 g krwawnika

15 g fioletowych kwiatów

5 g jagód jałowca

Przygotowanie:

Zalać 1 łyżeczkę mieszanki gorącą wodą (250ml). Pozostaw pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić.

Pij jedną filiżankę 2-3 razy dziennie
******************************************************************************************************************************

 

Miód z wonnym fiołkiem na przeziębienia

Wrzuć 100 g świeżych kwiatów do moździerza i delikatnie je zmiażdż. Następnie wymieszaj je z 300 ml płynnego miodu; Odstaw na 2 tygodnie. Po tym okresie, jeśli to konieczne, weź 1 łyżeczkę miodu fiołkowego kilka razy dziennie.

 *****************************************************************************************************************************

 

Olejek fiołkowy do pielęgnacji blizn i dolegliwości skórnych

Umieść 100 g świeżych fioletowych kwiatów w szklance i zalej je 250 ml olejku migdałowego, aż kwiaty zostaną całkowicie pokryte; Pozostaw miksturę na parapecie przez 2 tygodnie (wstrząsaj codziennie); po upływie czasu odfiltruj kwiaty i wlej gotowy fioletowy olej do ciemnej butelki; Jeśli to konieczne, posmaruj dotknięty obszar skóry olejem raz lub dwa razy dziennie.

 ******************************************************************************************************************************



Masło fiołkowo-stokrotkowe

Składniki:

1 garść świeżych kwiatów fiołka wonnego

1 garść świeżych stokrotek

125 g miękkiego masła

¼ łyżeczki soku z cytryny

¼ łyżeczki skórki z cytryny (ekologiczne !!!)

½ łyżeczki miodu

Sól

Przygotowanie:

Delikatnie opłucz kwiatki i osusz, krój bardzo drobno. Wymieszaj z masłem, z solą, cytryną, miodem i skórką. Włóż do foremki z masłem.

Najlepiej smakuje świeżo!

 ******************************************************************************************************************************



Marmolada z fiołka

Składniki:

75 g fioletowych kwiatów (bez łodygi)

200 g cukru pudru

2 łyżki wody różanej

Sok ½ cytrynowy

250 ml wody

Przygotowanie:

Zagotuj cukier, wodę, wodę różaną i sok z cytryny. Dodaj fiołki i gotuj miksturę na wolnym ogniu przez 30 minut, aż zacznie gęstnieć.

Zdejmij garnek z pieca i napełnij dżem świeżo gotowanymi słoikami i zamknij.

******************************************************************************************************************************




Materiał źródłowy

Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Zweiter Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003

H.-H. Rhyner, B. Frohn: Heilpflanzen im Ayurveda, AT Verlag, Baden und München 2006

Hänsel, R.; Sticher, O.: Pharmakognosie – Phytopharmazie, 8. Auflage Springer Medizin Verlag Heidelberg 2007

Magister Botanicus: Magisches Kreutherkompendium, Die Sanduhr, Fachverlag für altes Wissen, 2. überarbeitete und ergänzte Auflage 1995