Mnisi przez stulecia utrzymywali swoje receptury w tajemnicy. Ich kuracje działały powoli, acz skutecznie. Św. Hildegarda, która była benedyktyńską mniszką i wizjonerką śledziła ludzkie dolegliwości we wszystkich częściach ciała. Zajmowała się odżywianiem i trawieniem, zmianami nastroju, zaburzeniami przemiany materii oraz zdrowym stylem życia. Receptury św. Hildegardy są nie tylko skuteczne, ale przede wszystkim zdrowe. Na czym one polegają i jak przygotować zupę orkiszową według przepisu średniowiecznej mniszki? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w tym artykule.
Receptury św. Hildegardy z Bingen i jej przepisy
Św. Hildegarda z Bingen uważała, że pomiędzy chorobami duszy a ciała nie ma istotnych różnic. I jedne i drugie można leczyć jedynie pod warunkiem zmiany postawy życiowej u pacjenta. W swoim dziele Physica omawiała m.in. wpływ na nasz organizm podstawowych produktów spożywczych. Na tej podstawie powstały receptury, które do dzisiaj są stosowane.
Wśród nich znajduje się przepis na zupę orkiszową i wiele innych opartych na tym uzdrawiającym ziarnie.
Dlaczego zupa orkiszowa jest zdrowa?
Zupa orkiszowa uważana jest za zdrową z uwagi na kilka czynników, przede wszystkim ziarno orkiszu, które jest jej głównym składnikiem zawiera mniej glutenu niż współczesne odmiany pszenicy, dlatego jest lepiej tolerowany przez osoby z nietolerancją. Dodatkowo orkisz jest bogaty w błonnik, białko, witaminy (takie jak witamina B i E) oraz minerały, takie jak żelazo, magnez i cynk. Te składniki odżywcze przyczyniają się do dobrego funkcjonowania organizmu.
Zupa orkiszowa zawiera dużo błonnika, zarówno z samego orkiszu, jak i dodanych warzyw i ziaren. Błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowej pracy układu trawiennego, reguluje poziom cukru we krwi, zapewnia uczucie sytości i może wspomagać utratę wagi. Dodatkowo zupa orkiszowa ma niską zawartość tłuszczu, którego ograniczenie spożycia może przyczynić się do utrzymania prawidłowej wagi i obniżenia ryzyka wielu chorób, takich jak choroby serca i nadciśnienie.
Przepis na zupę orkiszową wg św. Hildegardy
Składniki:
- 2 łyżki ziaren orkiszu lub kaszki orkiszowej,
- łyżka rodzynek,
- szczypta gałgantu,bertramu i cynamonu,
- miód do smaku (szczególnie rekomendowany w okresie jesienno – zimowym),
- 2 szklanki wody,
- łyżeczka babki płesznik.
Jak przygotować zupę orkiszową?
Ziarna orkiszu (kaszkę orkiszową) zalewamy zimną wodą i następnie mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy rodzynki i zostawiamy na ogniu przez kolejne 3 minuty. Talerz posypujemy bertramem, galgantem i cynamonem. Do gorącej zupy możemy dodać także miód.
Zupa orkiszowa może być smacznym i pożywnym dodatkiem do zrównoważonej diety.