Św. Hildegarda z Bingen uważała, że istnieje ścisły związek miedzy odżywianiem a stanem ducha i zdrowiem. Stąd też to co jemy może nam pomóc, albo wręcz przeciwnie zaszkodzić...... pamiętajmy "to co jemy jest naszym lekarstwem". Mniszka zauważyła, że wiele zdrowotnych produktów jest dostępnych niemal od ręki, w … naszym przydomowym ogródku, trzeba tylko chcieć po nie sięgnąć i stosować we własnej kuchni. Koper, macierzanka, bylica pospolita, ziele krwawnika, pokrzywa to rośliny, które rosną wokół nas i dostarczą nam wielu cennych witamin i minerałów.
Dieta św. Hildegardy z Bingen
Dieta św. Hildegardy z Bingen opierała się w dużej mierze głównie na ziarnie orkiszu, który jak uważała ma zbawienny wpływ na organizm człowieka. W swojej książce zawarła metodę oraz przepisy, które do dziś są aktualne. Poznaj zalety diety orkiszowej i ciesz się zdrowiem przez cały rok.
Zalety orkiszu
Św Hildegarda z Bingen wychwalała wpływ ziarna orkiszu na zdrowie człowieka. Uważała, że powinien być on podstawą każdego posiłku, ponieważ jest on lepiej przyswajalny przez organizm niż pszenica. Uniwersytety Rolniczy w Hohenheim (w Niemczech )i uniwersytet we Włoszech zajęły się badaniem nad wpływem orkiszu na zdrowie człowieka. Oba potwierdziły stanowisko św. Hildegardy, że "orkisz jest najbardziej wartościowym ze zbóż i zawiera wszystko, czego człowiek potrzebuje w swojej diecie" Dodatkowo nie powoduje on alergii i nietolerancji pokarmowych.
Św. Hildegarda pisała: Orkisz jest najlepszym zbożem, działa rozgrzewająco i natłuszczające, jest wysokowartościowy i łagodniejszy niż wszystkie pozostałe ziarna zbóż. Kto spożywa, orkisz, ten buduje silne mięśnie. Orkisz prowadzi do właściwego obrazu krwi, powoduje rozluźnienie umysłu oraz obdarza pogodą ducha. Niezależnie od tego, w jakiej postaci spożywasz orkisz - tak czy inaczej - w postaci chleba, czy ugotowanej potrawy, orkisz jest jednym słowem dobry i lekkostrawny.
Współczesne badania nad wpływem orkiszu na zdrowie zostały potwierdzone. Uznaje się, że dieta orkiszowa sprawdza się w leczeniu następujących chorób:
- Choroby żołądkowo – jelitowe, w tym np.: biegunka, zapalenie jelita grubego, zatwardzenie, hemoroidy,
Atopowe zapalenie skóry i alergie pokarmowe,
Schorzenia reumatyczne
Cukrzyca i podwyższony poziom lipidów we krwi,
Dolegliwości nerwowe, w tym depresja i nerwica,
Szkody wyrządzone przez leki,
Choroby nowotworowe.
Dieta św. Hildegardy oparta na orkiszu
Medycyna św. Hildegardy zaleca spożywanie ziarna orkiszu, ponieważ usuwa on toksyczne produkty przemiany materii, toksyny, które są przyczyną zakażeń bakteryjnych, wirusowych i drożdżowych. Dieta orkiszowa to dieta, która oczyszcza i odżywia organizm. Detoks orkiszowy dodaje energii i przywraca równowagę organizmu. W internecie można znaleźć wiele relacji z jego zastosowania i chyba każdy jej uczestnik był zadowolony, pomimo początkowego sceptycznego nastawienia.
Dieta orkiszowa przywraca równowagę ciała i ducha.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego z masłem, białym serem posypanym szczypiorkiem, plaster pomidora. Do picia: napar z kopru włoskiego lub pokrzywy.
Obiad: zupa dyniowa, makaron orkiszowy z duszonym kurczakiem, surówka z marchwi oraz jabłka.
Podwieczorek: ciasteczka orkiszowe. Do picia: napar z róży.
Kolacja: 2-3 placuszki z grysu orkiszowego, mleka, jajek i ziół, usmażone na oleju lub maśle.