DIETA ORKISZOWA DLA KOBIET W CIĄŻY, CZYLI JAKA DIETA DLA PRZYSZŁEJ MAMY

Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna, nie tylko u kobiet w ciąży. Jadłospis przyszłej mamy powinien jednak zawierać wszelkie niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy i mikroelementy. Ważnym elementem diety są więc: mięso, drób oraz ryby. Ograniczyć należy spożycie słodyczy i soli. Zaleca się również, aby zrezygnować z żywności typu fast food. Zobaczcie, czy dieta orkiszowa jest dobra dla kobiet w ciąży i dlaczego warto włączyć orkisz do diety przyszłej mamy?

Czego potrzebuje przyszła mama i rozwijające się dziecko?

Jadłospis kobiety w ciąży powinien być zróżnicowany. Można porównać go do diety sportowców, która to jest urozmaicona, wysokowartościowa, bogata w wiele cennym witamin i mikroelementów, a także i smaczna. Co istotne, nie musi być nudna, a my nie musimy rezygnować ze wszystkich ulubionych przekąsek. Niektóre z nich możemy z kolei zastąpić zdrowymi odpowiednikami. Zazwyczaj przyszła mama wie, co będzie dla niej dobre, acz czasami lubi sobie pofolgować.

Dieta kobiet w ciąży – składniki odżywcze, witaminy i minerały

Jadłospis przyszłej mamy powinien obfitować w następujące składniki odżywcze, witaminy i minerały:
  • Białko, które jest podstawowym budulcem kości, źródłem energii i niezbędnych aminokwasów. Jego zapotrzebowanie w czasie ciąży znacząco wzrasta, o około 0,3 g na kilogram masy ciała.
  • Węglowodany złożone (paliwo do pracy), które są dłużej trawione przez organizm i powinny stanowić około 60% codziennej diety.
  • Tłuszcz niezbędny dla układu nerwowego. Najlepiej sięgać po tłuszcze roślinne, które charakteryzują się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i korzystną proporcją kwasów omega-3 i omega-6, jak olej rzepakowy i lniany.
  • Witaminy i mikroelementy. Dieta kobiet w ciąży powinna być bogata w żelazo, ponieważ często dochodzi wówczas do jego niedoborów, a także w kwas foliowy, który oprócz udziału w procesach krwiotwórczych odgrywa kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego. Należy zadbać o prawidłową podaż wapnia i wody. Niezbędny jest też magnez, wapń, żelazo, cynk, jod oraz witaminy: A, D, C, E, witaminy grupy B.

Dieta orkiszowa dla kobiet w ciąży

Dieta orkiszowa zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników. Dzieje się tak dlatego, że pozwala na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych, minerałów i witamin. Orkisz jest odmianą pszenicy, a dieta tego typu jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Co istotne, można po nią sięgnąć bez obaw o niedobór witamin czy innych składników. Jest cennym źródłem żelaza. Zawiera także dużo błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, przez co zapobiega zaparciom – szczególnie dokuczliwym w ciąży. Stosując dietę orkiszową, dostarczamy organizmowi także potas, cynk, wapń, krzem i rodanid, który wpływa na odporność i ochronę przed nowotworami. Reguluje również poziom cukru we krwi.

Czy warto stosować dietę orkiszową w ciąży?

Zdrowe żywienie w ciąży jest jednym z istotnych czynników, który wpływa na rozwój dziecka. Dieta orkiszowa dostarcza niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, przez co korzystnie wpływa na rozwój naszego malucha. To wszystko zaś sprawia, że warto stosować ją w ciąży. Oczywiście nie musimy rezygnować z naszych ulubionych przysmaków, warto jednak rozważyć włączenie produktów orkiszowych do diety.
Dieta orkiszowa jest nie tylko zdrowa, ale też i pyszna.