JABŁKA W DIECIE ŚW. HILDEGARDY Z BINGEN

O znaczeniu owoców w diecie św. Hildegardy z Bingen pisaliśmy szerzej w innych naszych artykułach. Tym razem chcieliśmy się nieco bardziej przyjrzeć boskim owocom, czyli jabłkom. Średniowieczna mniszka miała do nich szczególny sentyment. Uważała, że podobnie jak inne rodzaje owoców, jabłka zawierają dużo wody i razem z orkiszem nadają się na składniki szybko działających kuracji odchudzających. Poznajcie moc jabłek wg. św. Hildegardy z Bingen.

Jabłka jako źródło energii życiowej

Według św. Hildegardy, jabłka były uważane za owoc, który doskonale wspierał zdrowie zarówno fizyczne, jak i duchowe. Uważała ona, że ​​ich spożywanie dostarcza organizmowi niezbędnej energii życiowej, która jest kluczowa dla utrzymania równowagi i dobrej kondycji. Dodatkowo ten niepozorny owoc, może być składnikiem wielu kuracji pro zdrowotnych i odchudzających.

Właściwości lecznicze jabłek

Św. Hildegarda przypisywała jabłkom liczne właściwości lecznicze. Uważała, że ich spożywanie może np. pomóc w łagodzeniu problemów trawiennych, poprawie funkcji wątroby i oczyszczeniu organizmu z toksyn. Ponadto, jabłka miały zdolność harmonizowania procesów trawiennych, co według św. Hildegardy przyczyniało się do utrzymania równowagi psychicznej i duchowej.

Zastosowanie jabłek w kuchni według recept św. Hildegardy

Św. Hildegarda proponowała różnorodne sposoby spożywania jabłek. Jednym z nich był sok jabłkowy, który według niej był nie tylko smacznym napojem, ale także skarbnicą cennych substancji odżywczych. Ponadto, jabłka były często używane do przygotowywania kompotów, musów oraz dodatku do potraw mięsnych i deserów.

Przepis na szarlotkę z kruszonką

Poniżej przedstawiamy przepis na szarlotkę z kruszonką. Więcej przepisów na jabłka znajdziecie w książce: „Żywność, która leczy” .

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej,
  • 200 g masła,
  • 175 g cukru,
  • 1 jajko,
  • Starta skórka z jednej cytryny.

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych,
  • Sok z 1 cytryny,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g cukru,
  • Pół łyżki cynamonu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego.

Mąkę zgnieść z masłem, cukrem, jajkiem i skórką z cytryny. Ciasto przykryć i wstawić na dwie godziny do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, zmieszać z sokiem z cytryny, rodzynkami, cukrem oraz cynamonem, Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Zostawić trochę na kratkę. Ciasto na dnie lekko ponakłuwać, a następnie rozłożyć na nim jabłka. Jajka rozbełtać z mlekiem, cukrem, budyniem w proszku i polać jabłka. Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta. Ciasto piec ok. 50-60 minut. Pozostawić do ostygnięcia w formie.

Jabłka w diecie św. Hildegardy z Bingen nie tylko dostarczają smacznej przyjemności, ale również stanowią istotny element zdrowego stylu życia. Zdaniem średniowiecznej mniszki, regularne ich spożywanie może przyczynić się do harmonii ciała, umysłu i duszy, wspierając naszą drogę do zdrowia i dobrostanu.

 

Jeżeli chcecie przygotować szarlotkę wg. przepisu św. Hildegardy koniecznie zakupcie odpowiednie produkty.