Św. Hildegarda z Bingen w swoich rozważaniach na temat zdrowia wiele uwagi poświęciła także dzieciom i temu, dlaczego zapadają na różne choroby, dlaczego miewają infekcje, doskwiera im brak apetytu bądź nadmierny apetyt. Na tej podstawie powstały publikacje, które stanowią syntezę jej dorobku, a tym samym pozwalają odpowiedzieć sobie na pytanie, co zrobić, by dziecko zdrowo rosło i prawidłowo się rozwijało? Dowiedzcie się co św. Hildegarda z Bingen zalecała dla prawidłowego rozwoju dzieci.
Produkty te wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Święta Hildegarda uzasadnia ich negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie w następujący sposób.
Jeśli nie jesteśmy w stanie zupełnie zrezygnować z tych produktów, postarajmy się je chociaż ograniczyć i nie spożywać ich w nadmiarze. W małych ilościach nikomu nie zaszkodzą. Warto jednak zaobserwować, czy spożywanie tych produktów nie jest przyczyną różnych dolegliwości u dzieci.
2. Brzoskwinie i śliwki zamieńmy na czereśnie, morele, jabłka.
3. Cykorię zastąpią sałaty
4. Por zastąpi cebulka dymka
5. Zamiast wieprzowiny kupmy kurczaka lub indyka.
Dieta św. Hildegardy a rozwój dzieci
Św. Hildegarda podkreślała, że na zdrowie wpływa nie tylko spokojny sen, ruch na świeżym powietrzu oraz zbilansowana dieta. Jej zdaniem należy dbać zarówno o zdrowie fizyczne, jak i emocjonalne. Tylko tak harmonijny rozwój zwiększa koncentrację, odporność i otwartość dzieci. Mniszka daje nam sześć złotych reguł, które można zastosować we wszystkich dziedzinach życia.
- Czerpanie energii życiowej z czterech żywiołów : ognia, wody, powietrza i ziemi.
- Dbanie o jakość żywności oraz racjonalne odżywianie.
- Równowaga między odpoczynkiem a aktywnością.
- Regularny sen.
- Usuwanie z organizmu szkodliwych substancji
- Pielęgnowanie własnych cnót i talentów.
Zdaniem św. Hildegardy z Bingen:
- Lepiej jeść morele i czereśnie zamiast brzoskwiń i śliwek
- Dzięki wystarczająco zróżnicowanej diecie można uniknąć uzależnień
- Pluskanie się w strumieniu ma właściwości uspokajające
- Mięso wieprzowe osłabia siły obronne organizmu
- Śpiew pobudza wydzielanie hormonów szczęścia, wpływa na proces zapamiętywania, łagodzi stres i obniża agresję
Produkty zakazane w diecie św. Hildegardy z Bingen
Św. Hildegarda wskazała produkty spożywcze, które należy bezwzględnie usunąć z codziennej diety, ponieważ stanowią truciznę dla naszego organizmu. Przyczyniają się do powstawania chorób, pogłębiając już istniejące oraz ogólnie osłabiając i obciążając organizm. Co więc należy wykreślić z diety: por, brzoskwinie, truskawki oraz śliwki. Niewskazane są także takie produkty i potrawy jak: borówki, węgorz, wieprzowina, mięso z dzika, kiełbasy, majonez, margaryna, produkty konserwowe, produkty wędzone, artykuły z dodatkami tzw. polepszaczy smaku.Produkty te wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Święta Hildegarda uzasadnia ich negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie w następujący sposób.
- Truskawki - tak lubiane przez dzieci. Zaflegmiają organizm, co bardzo często prowadzi do osłabienia układu immunologicznego, czego konsekwencją są alergie i nietolerancje pokarmowe u dzieci.
- Brzoskwinie - podobnie jak truskawki zaflegmiaja organizm, zakłócają pracę soków w organizmie, co w konsekwencji prowadzi do zaburzeń materii.
- Śliwki - przyczyniają się do powstania "czarnej żółci", ponieważ wydzielają w ciele kwasy, co może prowadzić do chorób reumatycznych, zakłóceń nastroju, depresji.
- Por i cykoria - szkodzi systemowi odpornościowemu, według św. Hildegardy odwracają działanie ludzkich soków i wykazuje negatywne działanie na krew. Skutkiem tego jest osłabiony układ immunologiczny.
- Mięso wieprzowe - zakwasza organizm oraz również osłabia układ odpornościowy
Jeśli nie jesteśmy w stanie zupełnie zrezygnować z tych produktów, postarajmy się je chociaż ograniczyć i nie spożywać ich w nadmiarze. W małych ilościach nikomu nie zaszkodzą. Warto jednak zaobserwować, czy spożywanie tych produktów nie jest przyczyną różnych dolegliwości u dzieci.
Dieta św. Hildegardy jest bardzo różnorodna i pełnia znakomitych zamienników
1. Zamiast truskawek zaproponujmy dzieciom maliny i porzeczki2. Brzoskwinie i śliwki zamieńmy na czereśnie, morele, jabłka.
3. Cykorię zastąpią sałaty
4. Por zastąpi cebulka dymka
5. Zamiast wieprzowiny kupmy kurczaka lub indyka.