Imbir (Zingiber officinale)
W Indiach i Chinach imbir jest używany od tysięcy lat jako roślina lecznicza. Pikantna bulwa dotarła do Europy szlakami handlowymi. Dioskurydes (1. wiek) stosował już imbir jako integralną część medycyny i zalecały go jako środek na żołądek, jako lek w przypadku dolegliwości oczu i jako antidotum. Zastosowanie cennego korzenia rozprzestrzeniło się szybko i wkrótce imbir stał się integralną częścią wielu receptur leczniczych. Entuzjazm dla imbiru trwa do dziś, ponieważ jego moc lecznicza jest obecnie wszechstronna. Ostatnie badania wykazały, że ekstrakt imbiru ma znaczące działanie hamujące wzrost w raku piersi i prostaty i może znacznie zmniejszyć nasilenie nudności spowodowanych chemioterapią. Ponadto imbir jest również bardzo skuteczny w przypadku stłuszczonej wątroby, reumatoidalnego zapalenia stawów i skurczów w brzuchu.
Właściwości imbiru
Imbir to roślina o szerokim spectrum zastosowań i właściwości zdrowotnych,
- Leczy przeziębienie,
- działa przeciwirusowo,
- ułatwia trawienie,
- łagodzi mdłości,
- leczy migreny,
- dba o jamę ustną,
- zwiększa koncentrację,
- poprawia krążenie krwi.
Imbir znajduje również zastosowanie jako:
- Afrodyzjak
- Wzdęcia, uczucie pełności
- Kaszel
- Profilaktyka próchnicy
- Rak prostaty
- Rak piersi
- Choroby płuc
- Wzmocnienie żołądka i trawienia
- Wzmocnienie nerwów
- Choroba lokomocyjna
- Reumatyczne dolegliwości
- Nudności
- Chemioterapia
- Ból brzucha
- Ból miesiączki
- Ból zęba
- Utrata apetytu
- Zapalenie oskrzeli
- Grypa
- Kaszel
- Ból mięśni
- Reumatyczne dolegliwości
- Choroba lokomocyjna
- Zaparcia
- Ból zęba
Imbir działanie:
Imbir wykazuje także działanie:
- Antybakteryjne
- Przeciwgrzybicze
- Antywirusowe
- Przeciwreumatyczny
- Odporny na wzdęcia
- Wzmocnienie jelit
- Przeciwzapalne
- Hamowanie komórek rakowych
- Wydzielanie śliny i soku żołądkowego
- Przeciwutleniacz
- Afrodyzjak
- Na kaszel(wykrztuśne)
- Ochrona wątroby
- Kojący ból
Przepisy z wykorzystaniem imbiru
Herbatka imbirowa
Zalej wrzącą wodą ( 250ml) łyżeczkę (1 g) świeżo posiekanego korzenia imbiru i pozostaw pod przykryciem na 5–10 minut; odcedź i wypij po jednej filiżance przed posiłkami.
**************************************************************************************************************************
Herbatka pobudzająca apetyt
Składniki:
10 g galgantu
10 g imbiru
10 g damiana
10 g arcydzięgla
10 g nasion kolendry
Przygotowanie:
Wlać 250 ml gorącej wody na 1 łyżkę stołową mieszanki
Parzyć przez 5 minut, odcedź i wypij
Pij jedną filiżankę 3 razy dziennie przed jedzeniem
******************************************************************************************************************************
Klasyczna herbata z imbirem i kurkumą dla wzmocnienia wątroby i nerek
Ta herbata łączy moc leczniczą dwóch potężnych roślin: imbiru i kurkumy. Ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające odporność, rozgrzewające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i wzmacniające wszystkie narządy wewnętrzne i limfę.
Składniki:
1 łyżka ekologicznego miodu
¼ łyżeczki imbiru, mielonego
¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
1 szklanka mleka owsianego
Przygotowanie:
Wlej mleko owsiane do rondla i gotuj na małym ogniu. Wrzuć imbir i kurkumę do gotujacego mleka. Przykryj rondelek pokrywką i odstaw do naciągnięcia na około 10 minut. Następnie dodaj miód. Przesącz mleko przezd drobne sito.
Spożycie
Pij jedną filiżankę 3 razy dziennie
******************************************************************************************************************************
Materiał źródłowy
Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Zweite Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003
H.-H. Rhyner, B. Frohn: Heilpflanzen im Ayurveda, AT Verlag, Baden und München 2006
Hänsel, R.; Sticher, O.: Pharmakognosie – Phytopharmazie, 8. Auflage Springer Medizin Verlag Heidelberg 2007