IMBIR MOŻE WSZYSTKO

Imbir (Zingiber officinale)
W Indiach i Chinach imbir jest używany od tysięcy lat jako roślina lecznicza. Pikantna bulwa dotarła do Europy szlakami handlowymi. Dioskurydes (1. wiek) stosował już imbir jako integralną część medycyny i zalecały go jako środek na żołądek, jako lek w przypadku dolegliwości oczu i jako antidotum. Zastosowanie cennego korzenia rozprzestrzeniło się szybko i wkrótce imbir stał się integralną częścią wielu receptur leczniczych. Entuzjazm dla imbiru trwa do dziś, ponieważ jego moc lecznicza jest obecnie wszechstronna. Ostatnie badania wykazały, że ekstrakt imbiru ma znaczące działanie hamujące wzrost w raku piersi i prostaty i może znacznie zmniejszyć nasilenie nudności spowodowanych chemioterapią. Ponadto imbir jest również bardzo skuteczny w przypadku stłuszczonej wątroby, reumatoidalnego zapalenia stawów i skurczów w brzuchu.

Właściwości imbiru

Imbir to roślina o szerokim spectrum zastosowań i właściwości zdrowotnych,

  • Leczy przeziębienie,
  • działa przeciwirusowo,
  • ułatwia trawienie,
  • łagodzi mdłości,
  • leczy migreny,
  • dba o jamę ustną,
  • zwiększa koncentrację,
  • poprawia krążenie krwi.

Imbir znajduje również zastosowanie jako:

  • Afrodyzjak
  • Wzdęcia, uczucie pełności
  • Kaszel
  • Profilaktyka próchnicy
  • Rak prostaty
  • Rak piersi
  • Choroby płuc
  • Wzmocnienie żołądka i trawienia
  • Wzmocnienie nerwów
  • Choroba lokomocyjna
  • Reumatyczne dolegliwości
  • Nudności
  • Chemioterapia
  • Ból brzucha
  • Ból miesiączki
  • Ból zęba
  • Utrata apetytu
  • Zapalenie oskrzeli
  • Grypa
  • Kaszel
  • Ból mięśni
  • Reumatyczne dolegliwości
  • Choroba lokomocyjna
  • Zaparcia
  • Ból zęba

Imbir działanie:

Imbir wykazuje także działanie:

  • Antybakteryjne
  • Przeciwgrzybicze
  • Antywirusowe
  • Przeciwreumatyczny
  • Odporny na wzdęcia
  • Wzmocnienie jelit
  • Przeciwzapalne
  • Hamowanie komórek rakowych
  • Wydzielanie śliny i soku żołądkowego
  • Przeciwutleniacz
  • Afrodyzjak
  • Na kaszel(wykrztuśne)
  • Ochrona wątroby
  • Kojący ból

Przepisy z wykorzystaniem imbiru

Herbatka imbirowa

Zalej wrzącą wodą ( 250ml) łyżeczkę (1 g) świeżo posiekanego korzenia imbiru i pozostaw pod przykryciem na 5–10 minut; odcedź i wypij po jednej filiżance przed posiłkami.

 **************************************************************************************************************************


Herbatka pobudzająca apetyt

Składniki:

10 g galgantu

10 g imbiru

10 g damiana

10 g arcydzięgla

10 g nasion kolendry

Przygotowanie:

Wlać 250 ml gorącej wody na 1 łyżkę stołową mieszanki

Parzyć przez 5 minut, odcedź i wypij

Pij jedną filiżankę 3 razy dziennie przed jedzeniem

 ******************************************************************************************************************************


Klasyczna herbata z imbirem i kurkumą dla wzmocnienia wątroby i nerek

Ta herbata łączy moc leczniczą dwóch potężnych roślin: imbiru i kurkumy. Ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające odporność, rozgrzewające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i wzmacniające wszystkie narządy wewnętrzne i limfę.

Składniki:

1 łyżka ekologicznego miodu

¼ łyżeczki imbiru, mielonego

¼ łyżeczki kurkumy, mielonej

1 szklanka mleka owsianego

Przygotowanie:

Wlej mleko owsiane do rondla i gotuj na małym ogniu. Wrzuć imbir i kurkumę do gotujacego mleka. Przykryj rondelek pokrywką i odstaw do naciągnięcia na około 10 minut. Następnie dodaj miód. Przesącz mleko przezd drobne sito.

Spożycie

Pij jedną filiżankę 3 razy dziennie
******************************************************************************************************************************

 

Materiał źródłowy

Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Zweite Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003

H.-H. Rhyner, B. Frohn: Heilpflanzen im Ayurveda, AT Verlag, Baden und München 2006

Hänsel, R.; Sticher, O.: Pharmakognosie – Phytopharmazie, 8. Auflage Springer Medizin Verlag Heidelberg 2007