ORKISZ



„Orkisz jest najlepszym ze zbóż. Jest ciepły i tłusty, bardzo wartościowy i łagodniejszy niż wszystkie inne ziarna. Kto go spożywa, będzie miał zdrowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość w sercu. Obojętnie w jakiej postaci jedzony,    jako chleb albo ugotowany w innych potrawach, orkisz jest krótko mówiąc, dobry i łatwo strawny”

                                                                                                                                                 ~ Św. Hildegarda z Bingen

 

Orkisz jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy. Jego nieocenione właściwości były znane już w starożytności. Został zapomniany przez ludzkość na setki lat. Powrócił, aby w dzisiejszych czasach stać się panaceum na choroby współczesnej cywilizacji. Ziarno to stało się popularne w Europie pod wpływem zainteresowania tłumaczeniami mistycznych tekstów XII – wiecznej niemieckiej uzdrowicielki św. Hildegardy, która wychwalała orkisz za jego zdrowotne właściwości. Według niej zboże to jest najlepiej przyswajane przez ludzki organizm i zawiera wszystko, co jest potrzebne do życia: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy ( A,E,D,B1,B2,B6,B12), PP oraz składniki mineralne: żelazo, potas, miedź, cynk, mangan i fosfor. Orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, który jest ważny dla skóry, włosów i paznokci. Poza tym wpływa korzystnie na prawidłowy rozwój i wzmacnia aktywność mózgu i koncentrację. Orkisz zawiera jedyny dobrze przyswajalny przez nasz organizm gluten. Co więcej, jak wykazują badania, może być dobrze tolerowany przez bezglutenowców pod warunkiem, że spożywają produkty z mąki pełnoziarnistej. Ziarno orkisz w odróżnieniu od innych zbóż nie alergizuje. Często osoby uczulone na pszenicę nie maja alergii na orkisz. Naukowcy wykryli, że jako jedyne ze zbóż zawiera rodanid - substancję biologicznie czynną, która jest naturalnym antybiotykiem. Występuje w ślinie, krwi, wydzielinie z nosa, we łzach i mleku kobiecym. Orkisz dzięki mukopolisacharydom pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Regularne spożywanie orkiszu chroni przed nieprawidłowym przebiegiem ciąży oraz stabilizuje skłonność do chorób dziedzicznych.

Regularne stosowanie orkiszu w połączeniu z określonym sposobem odżywiania, pomaga zwalczyć następujące schorzenia:

- dolegliwości żołądka i jelit ( zapalenie jelita grubego, zapalenie żołądka, celiakia - zaburzenie trawienia u małych dzieci, choroba Leśniowskiego - Crohna, biegunka, zaparcia, wymioty),
- infekcje (angina, grypa),
- choroby nowotworowe (stany przedrakowe- zmiany tkankowe, przechodzące w nowotwory),
- alergie pokarmowe (nietolerancja pszenicy), - zatrucia lekami (działanie niepożądane antybiotyków- wyjałowienie dróg oddechowych i drożdżaki),
- schorzenia nerwowe,
- choroby związane z zaburzeniami metabolicznymi (cukrzyca, otyłość).

Orkisz pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz zapobiegać kamicy żółciowej, sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej, przez co reguluje trawienie, zwalcza senność i zmęczenie oraz poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Na naszej stronie znajdą Państwo liczne wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania. Przepisy św.Hildegardy pozwolą przyrządzić wiele smacznych, zdrowych i lekkostrawnych potraw. Poprawnie skomponowany jadłospis zapewnia naszemu organizmowi ochronę przed nadkwasotą oraz różnego rodzaju zapaleniami. Zawarta w zbożu substancja, zwana rhodanidem, odpowiedzialna jest za prawidłowy rozwój komórek nerwowych, krwi oraz kości. Dzięki stosowaniu diety orkiszowej zmniejszamy także ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, wzmacniamy serce oraz układ nerwowy. Wartości zawarte w nasionach zboża działają antyalergicznie, przeciwzapalnie, a także mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Orkisz jest dostępny w formie, mąki, makaronu, chleba, płatków, kasz, ciasteczek dla dzieci i piwa. W niemieckiej Klinice w Konstancji, zwanej Uzdrowiskiem Hildegardy, orkisz jest od dawna wykorzystywany w leczeniu dolegliwości. Doktor medycyny Gottfried Hertzka i terapeuta Wighard Strehlow odkryli rewelacje Hildegardy jako pierwsi. Prowadzone przez dr W. Strehlowa badania trwają już trzydzieści lat i wykazały, że systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.

Przepis na zupę z mąką orkiszową:
- 40 gram mąki orkiszowej
- 30 gram masła
- 1 litr wody
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta bertramu

Mąkę orkiszową zmieszać z gorącym masłem na zasmażkę, zalać odrobiną wody. Starannie wymieszać, aby nie nie było grudek i dodać resztę wody. Zagotować i zaczekać, aż trochę spęcznieje. Zamieszać, doprawić solą i bertramem.

Smacznego!