KASZTANY JADALNE
„Kasztanowiec jest drzewem bardzo ciepłym i z powodu swojego ciepła posiada wielką siłę życiową [virtus = cnota], albowiem symbolizuje discretio [właściwą miarę, środek, firmament] oraz wszystko, co w nim jest, zatem również jego owoc korzystnie zwalcza każdą słabość, która tkwi w człowieku.”
~ Św. Hildegarda z Bingen
Właściwości kasztanów jadalnych wg. św. Hildegardy z Bingen
Kasztany jadalne należą, według medycyny św. Hildegardy, do produktów, które są w stu procentach przyswajalne przez organizm. Zawierają pierwiastki takie jak cynk, żelazo, magnez, potas i wapń oraz wysokowartościowe węglowodany, które wspomagają system nerwowy. Chronią przed chorobą Alzheimera i Parkinsona. W owocach kasztanowca znajdują się witaminy A, E, B 1, B2 i C. Dostarczają one organizmowi również cenne garbniki i bioflawonoidy. Ponadto kasztany nie zawierają glutenu, dlatego mąka kasztanowa doskonale nadaje się dla chorych na celiakię. Dodatkowo kasztany znalazły swoje zastosowanie w diecie nowotworowej, ponieważ wzmacniają organizm dodając energii.
Zastosowanie kasztanów jadalnych
Znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Są zdrowe w każdej postaci; surowe, gotowane i smażone. Nadają się do faszerowania mięs. Można z nich przygotować pyszne ciasto lub deser. Nadają się jako słodki dodatek do kaszek. W postaci dżemiku są chętnie jedzone przez dzieci.
Przepis na konfiturę kasztanową:
- 200 g kasztanów
- cukier
- woda
- wanilia
Wrzucić kasztany do gotującej wody, gotować tak długo, aż będą miękkie. W drugim garnku należy przygotować syrop z wody, wanilii i cukru. Syrop gotować, aż zgęstnieje. Gdy kasztany zmiękną, a syrop stanie się gęsty, należy wrzucić kasztany do syropu i gotować całość około 10 minut. Następnie pasteryzować około 30 minut.
Smacznego!