SEKRETY OWOCÓW I WARZYW


OWOCE POLECANE PRZEZ HILDEGARDĘ 



JABŁKO

  „Orzeźwiające jabłka rosną dzięki rosie, której działanie rozciąga się od pierwszego   snu nocy aż do samego świtu. A ponieważ zostały już ugotowane na mocnej rosie, są   dobre dla zdrowego człowieka do jedzenia również na surowo”

                                                                                                                                               ~ Św. Hildegarda z Bingen

 

Jabłonie są uprawiane od 3000 lat i rosną w klimacie umiarkowanym. Amerykanie twierdzą, że kto zjada jedno jabłko dziennie nie potrzebuje lekarza. Cenne kwasy zawarte w jabłku nadają mu orzeźwiający i aromatyczny smak, wzmagają wydzielanie śliny oraz proces przemiany materii. Surowe jabłka mają delikatne działanie i regulują pracę jelit. Natomiast duszone jabłka zapobiegają wzrostowi złych bakterii w organizmie, które mogą prowadzić do biegunek. Dlatego mus z jabłek jest doskonałym „lekiem” w przypadku problemów trawiennych czy gorączki. Wszyscy chorzy doskonale tolerują kompot, ponieważ zapobiega wzrostowi bakterii gnilnych.


Kompot z jabłek:

Przygotowując kompot z jabłek gotujemy najpierw wodę z sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę wanilii, goździki, gałkę muszkatołową, galgant, następnie dodajemy pokrojone cząstki jabłek

Smacznego!


GRUSZKA

  „Kto zatem chce zjeść gruszki, niech ugotuje je w wodzie i wysuszy przy ogniu. Gotowane są jeszcze zdrowsze niż suszone, albowiem wrząca woda powoli wygotowuje zawarty w nich szkodliwy sok, podczas gdy ogień działa zbyt raptownie”

                                                                                                                                                 ~ Św. Hildegarda z Bingen

 

Gruszki postaci surowej potrafi zaszkodzić, ponieważ wydziela szkodliwe soki. Gruszki doskonale nadają się do oczyszczenia jelit z grzybów i innych pasożytów. Szczególnie polecany jest do tego zabiegu mus z gruszek, miodu i gotowej mieszanki ziołowej.

 

Mus gruszkowy:

- 1,5 kg gruszek
- 8 łyżek odszumowanego miodu

Gruszki obrać i ugotować na miękko, odcedzić wodę, dodać do musu 8 łyżek rozgrzanego, odszumowanego miodu oraz mieszankę ziołową.

 Mieszanka ziołowa:

- 35g korzenia wszewłogi górskiej

- 28g korzenia galgantu

- 22g korzenia lukrecji

- 15 g cząbru ogrodowego

Wszystkie składniki wymieszać i krótko zagotować. Wlać do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Odszumowanie miodu:

Szklankę z miodem wstawić do wody. Wodę zagotować. Mieszając miód zbieramy z niego tworzącą się pianę, czyli resztki pyłku kwiatowego i wosku.

Stosowanie uzyskanego wg powyższego przepisu musu:

- rano jedną łyżeczkę od herbaty przed śniadaniem

- w południe do 2 łyżeczek od herbaty

- wieczorem do 3 łyżeczek od herbaty

Smacznego!



WIŚNIA

  „Aby nie dokuczały nam żadne dolegliwości po zjedzeniu wiśni, najlepiej zaraz wypić łyk dobrego wina”

                                                                                                                                              ~ Św. Hildegarda z Bingen

 

Owoce wiśni zawierają witaminę P, która jest w stanie naprawić kruche naczynia krwionośne. Dzięki temu mają działanie dobroczynne na żylaki lub w przypadku rentiopatii cukrzycowej. Jeżeli zje je ktoś, kto ma złe soki, wówczas będzie odczuwał delikatny dyskomfort.

 




DEREŃ
doskonale nadaje się na dżemy, wzmacnia odporność organizmu.


PORZECZKA


Porzeczka zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, dzięki czemu wspomaga odporność. Owoce porzeczki chronią przed reumatyzmem, chorobą Parkinsona oraz Alzheimera. Sok z porzeczek ma zbawienne działanie dla umysłu i poprawia koncentrację, jeśli doda się do niego odrobinę soku z cytryny i cynamonu.



MALINA


    „Malina jest zimna i użyteczna przeciwko gorączce. Kto mianowicie ma gorączkę i brak apetytu, ten niech ugotuje maliny w niewielkiej ilości wody. Potem należy pozostawić je w wodzie i pić tę malinową wodę rano i na noc [...]”

                                                                                                                                                      ~ Św. Hildegarda z Bingen

 

Maliny chronią przed grypą wirusową i mają właściwości chłodzące. Kolejnym pozytywnym działaniem malin jest pobudzanie soków żołądkowych co wspomaga i przyspiesza trawienie. Syrop z malin (maliny, woda plus galgant) sprawdził się u dzieci jako syrop na wszelkie infekcje.

 

Marmolada z malin:

- 1kg malin

- 500g cukru brązowego

- sok z połowy cytryny

- 2 łyżki pektyny z jabłek

- 2 łyżki cukru brązowego

 

Maliny wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Wszystko gotować 3 minuty i zdjąć z płyty. Pektynę z jabłek wymieszać z cukrem i dodać do masy. Ponownie podgotować 1 minutę, następnie gorącą marmoladę włożyć do słoiczków.

Smacznego!



MORWA 

nie zaszkodzi ani choremu, ani zdrowemu. Kto cierpi na schorzenia wątrobowe, powinien pić wino z morwą. Należy gotować w 1 litrze czerwonego wina trzy łyżki morwy, dwie łyżki octu winnego i 150 g miodu. Wszystko gotować 5 minut. Można również rzuć suszoną morwę dla oczyszczenia i wzmocnienia wątroby.


PIGWA

 
   „Kto cierpi na podagrę, niech często zjada owoce pigwy, gotowane lub suszone, a one tak dokładnie wypłuczą z niego szkodliwą substancję, że podagra nie będzie już atakować jego systemu nerwowego ani atakować i niszczyć jego stawów”

 

                                                                                                                                                   ~ Św. Hildegarda z Bingen

 

Pigwa posiada mnóstwo cennych składników, które bardzo korzystnie działają na nasz organizm. Według Św. Hildegardy pigwa korzystnie wpływa na organizm zarówno chorych jak i zdrowych osób. Jako jedne z nielicznych owoce pigwy są zdrowe również na surowo, ale ze względu na ich kwaśny smak rzadko się po nie sięga. Jednak ugotowane stają się miękkie i można przygotować z nich smaczny mus, dżem lub marmoladę do chleba.

 

Owoc pigwy charakteryzuje się właściwościami zdrowotnymi. Przede wszystkim zawiera wiele niezbędnych dla organizmu witamin takich jak B1, B2, C, PP i prowitaminę A, składniki mineralne takie jak wapń, potas, miedź oraz żelazo, które działa krwiotwórczo przy anemii. Owoc pigwy zawiera pektyny, czyli śluz, który wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne w dolegliwościach żołądkowo- jelitowych oraz biegunkach.

 



JEŻYNA 
nadaje się na dżem lub marmoladę. Mogą ją jeść zdrowi i chorzy, jednak nie ma wielkiego działania leczniczego.


OWOC DZIKIEJ RÓŻY

 

Skórka dzikiej róży jest bogata w witaminę C i bioflawonoidy. Owoc dzikiej róży ma działanie oczyszczające na żołądek. Zaleca się picie soku lub syropu z owoców dzikiej róży szczególnie w okresie jesienno-zimowych przeziębień i infekcji wirusowych.

 

Marmolada z dzikiej róży:

- 500g owocu z dzikiej róży

- cukier

- 1 łyżka pektyny z jabłek

- 1 łyżka cukru

 

Dojrzałe owoce dzikiej róży odszypułkować i dokładnie umyć. Owoce przeciąć i wydobyć pestki. 24 godziny moczyć w wodzie, następnie w tej wodzie 20 minut delikatnie gotować (w między czasie mieszać, żeby owoce nie przywarły do dna garnka). Przetrzeć przez sito. Miąższ zważyć i wymieszać z taką samą ilością cukru. Pektynę z jabłek wymieszać z cukrem i dodać do owoców. Wszystko gotować 2 minuty. Jeszcze gorącą miksturą napełnić słoiczki.

 

Smacznego!




  WARZYWA POLECANE PRZEZ HILDEGARDĘ


FASOLA

 

            „Fasola posiada rozgrzewającą substancję i jest dobrą potrawą dla zdrowych i silnych ludzi. Fasola wpływa dużo bardziej korzystnie niż groch na chorych, którzy nie odczuwają z jej powodu żadnych dolegliwości, albowiem fasola nie powoduje u     nich powstawania tak dużej ilości śluzu jak groch”

                                                                                                                                                  ~ Św. Hildegarda z Bingen

 

Fasola odgrywa ważną rolę w kuchnii Hildegardy. Jest tania, łatwo dostępna i smaczna. Dodatkowo zawiera aż 25% dobrze przyswajalnego przez organizm białka. Rozgrzewa i stanowi dobry posiłek dla zdrowego i chorego. Chorzy lepiej tolerują fasolę, niż groch, ponieważ groch wytwarza śluz. Fasola jest cennym i dobrze smakującym źródłem roślinnego białka. W połączeniu z orkiszem stanowi pełnowartościowy posiłek. Fasola nie powoduje nadwagi, ponieważ zawarte w niej węglowodany są powoli trawione, a błonnik zapewnia uczucie sytości na długo. Diabetycy dobrze tolerują fasolę, ponieważ węglowodany powoli przedostają się do krwi nie powodując zagrożenia w organizmie. Fasola obniża poziom cholesterolu we krwi.



CEBULA

  „Jedzona na surowo, cebula jet tak szkodliwa i trująca jak sok z chwastów; ugotowana jest zdrowa, bowiem przez żar ognia złagodzone zostają znajdujące się w niej szkodliwe substancje. Dla tych, którzy cierpią na dreszcze, mają gorączkę lub    podagrę, gotowana jest szczególnie dobra.”

 

~ Św. Hildegarda z Bingen

 

Należy ją stosować wyłącznie w formie gotowanej, gdyż spożywana na surowo jest szkodliwa. Ma działanie oczyszczające, przez co usuwa z jelit substancje wywołujące reumatyzm. Przeciwdziała gorączce. Niewskazana dla osób z dolegliwościami żołądkowymi.



PIETRUSZKA
ma w sobie dużo ciepła, lepiej ją jeść na surowo, niż gotować.


SELER

 
„Seler posiada naturę bardziej zieloną niż suchą i ma w sobie dużo soków. Surowy nie nadaje się do jedzenia, bo wywołuje w człowieku powstawanie złych soków. Gotowany seler nie szkodzi człowiekowi, lecz przysparza mu raczej zdrowych soków”

                                                                                                                                                ~ Św. Hildegarda z Bingen

 

CZOSNEK

 „Zarówno dla zdrowych, jak i dla chorych jest zdrowszy do jedzenia niż por. Należy jeść go na surowo, bowiem w trakcie gotowania działa niemal jak skwaśniałe wino. Jego sok jest bowiem prawidłowo zrównoważony i odpowiednio ciepły. Nie szkodzi też oczom, nawet jeśli jego ciepło podrażni spojówkę oka, ponieważ później stanie się bardziej przejrzysta.”

                                     
                                                                                                                                                   ~ Św. Hildegarda z Bingen


MARCHEW 

nie szkodzi i jest bardzo sycąca. W kuchni Hildegardy stanowi zastrzyk witamin



BURAK 

najlepiej jeść je w formie gotowanej, ponieważ nie wytwarzają złych soków. Zaleca się jedzenie buraków w dolegliwościach skórnych np. trądzik, wysypka. Przy regularnym spożywaniu buraków  znikną przyczyny wywołujące zły stan skóry. Buraki doskonale nadają się dla osób z niskim żelazem lub anemią.