KUCHENNE TRUCIZNY

Święta Hildegarda z Bingen uważała, że istnieją produkty nie tylko takie, które mają właściwości lecznicze, ale też te, których nie powinniśmy spożywać, ponieważ powodują w organizmie człowieka ogromne spustoszenie. Są to tak zwane „kuchenne trucizny”. Które produkty spożywcze powinniśmy wykluczyć z naszej diety, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem?

Dieta świętej Hildegardy: produkty, które należy wyłączyć z diety:

Truskawki

Truskawki nie wykazują żadnych właściwości zdrowotnych. Nie powinni ich jadać ani zdrowi, ani dla chorzy, ponieważ powietrze blisko ziemi, w jakim rosną, często jest zgniłe. Przez to truskawki prowadzą do zaflegmienia organizmu, powodują stany zapalne, alergie, wysypki i inne problemy skórne.

Brzoskwinie

Podobnie jak truskawki powodują alergię i wysypki skórne. Owoce te niszczą dobre soki w organiźmie i zaflegmiają żołądek. Jeżeli już spożywać te owoce, to tylko obrane ze skórki, bez pestek, trzymane w winie z pieprzem i solą. Staną się w ten sposób mniej szkodliwe.

Por

Negatywnie wpływa na układ odpornościowy. Według świętej Hildegardy, krew i inne soki w organizmie po spożyciu pora mają działanie odwrotne do właściwego i źle wpływają na układ krwionośny.

Śliwki

Spożycie śliwek prowadzi do problemów hormonalno-emocjonalnych, takich jak wahania nastroju czy nawet depresja. Oprócz tego powodują reumatyzmu.

Pozostałe produkty, których powinniśmy unikać to. Można je spożywać,ale bardzo, bardzo rzadko: węgorz, kaczka, groszek, tłuste mięso, ogórek, gęś, jagoda, czarny bez, kapusta,, por, soczewica, rośliny psiankowate, oliwa z oliwek, grzyby, brzoskwinia, cukier rafinowany, proso jagodowe, surowe jedzenie , Lin, gładzica, wieprzowina, biała mąka pszenna, kiełbasa. Ogólnie w przypadku poważnych chorób: unikaj białka zwierzęcego.

Najważniejsze błędy żywieniowe, czyli czego nie zaleca dieta świętej Hildegardy:

Święta Hildegarda z Bingen podkreślała, że nie powinno się przygotowywać:
  • potrawy przygotowane bez miłości,
  • surowe jedzenie,
  • rafinowane tłuszcze lub oleje, smażenie, margaryna,
  • czekolada, dżemy, lody, cukier rafinowany, sztuczne słodziki ( sorbitol), ciasto francuskie, potrawy z kremem maślanym, bitą śmietaną, tartami, deserami bogatymi w cukier i tłuszcz, dżemy, z wyjątkiem: pigwy, nieszpułki, derenia, morwy, konfitury z malin i dżemów jeżynowych,
  • majonez, keczup, za dużo i / lub zbyt pikantne przyprawy, twarde jajka, świeży chleb (także czarny chleb), świeże ciasta drożdżowe,
  • drobna mąka pszenna, wyroby cukiernicze,
  • nikotyna, kawa, alkohol, napoje gazowane (lemoniada, woda mineralna, cola), słodzone soki, gorąca lub zimna czekolada
  • jagody, śliwki, truskawki, brzoskwinie, winogrona, pory, bakłażany, nasiona owoców, rośliny psiankowatych, takie jak: ziemniaki, papryka, pomidory
  • konserwy, konserwanty
  • tłuste ryby, łosoś, łosoś, węgorz, garb, kawior, plamiak, karp, sardynki, wędzone ryby, homary, rak
  • tłuste mięso, kiełbasa, bekon, wieprzowina, wędliny, konserwy lub dania gotowe, ser gotowany, pizza, fondue, tłuste zupy i sosy, frytki i smażone ziemniaki
  • Niepotrzebne leki chemiczne, które mogą wywoływać zawały serca, udary mózgu itp.