Bertram (Anacyclus pyrethrum)
Bertram to starożytna roślina lecznicza, która pochodzi z Afryki Północnej. Od czasu Hildegardy von Bingen stał się szczególnie ważny dla medycyny europejskiej. Zalecała ona „jedzenie zdrowego Bertramu, ponieważ redukuje złe soki, zwiększa dobrą krew i oczyszcza intelekt u ludzi. Daje siłę pacjentowi, który jest prawie fizycznie wyczerpany. Nie pozostawia niczego niestrawionego u ludzi i przygotowuje organizm do dobrego trawienia, jeśli spożywa się bertram regularnie. Zmniejsza ilość śluzu w głowie, prowadzi do oczyszczenia soków i oczyszcza oczy. Niezależnie od tego, czy spożywa się bertram na “sucho”, czy w jedzeniu, bertram jest przydatny i dobry dla chorego i zdrowego człowieka. Chroni przed chorobą i przywraca zdrowie. ”
Rodzina: astrowate
Bertram zastosowanie:
Bertram znajduje zastosowanie wówczas, gdy dokucza nam: anemia, niedobór witaminy B12, wzdęcia, oczyszczanie krwi, flora jelitowa, cukrzyca , zaburzenia jamy ustnej i gardła , wyczerpanie, upośledzona koncentracja , wzmocnienie wątroby i trzustki , suchość w ustach ,zaburzenia resorpcji , choroby reumatyczne ,pomoc pokarmowa ,niestrawność (niestrawność, niestrawność), ból zęba.
Bertram działanie:
- Antybakteryjne.
- Przeciwgrzybicze.
- Przeciwpasożytnicze.
- Oczyszczanie krwi.
- Przeciwzapalne.
- Wspomaga wchłanianie ważnych substancji przez błonę śluzową przewodu pokarmowego.
- Immunostymulujące.
- .Ochrona wątroby.
- .Wzmocnienie nerwów.
- Czyszczenie soków (zgodnie z założeniami medycyny św. Hildegardy z Bingen).
- Chroni błonę śluzową.
Gdzie uprawia się bertram?
Południowo-wschodnia Hiszpania, północny Maroko i północna Algieria; w Europie Środkowej tw. uprawiane
Bertram - zastosowanie w codziennej diecie wg. św. Hildegardy z Birgen
Proszek Bertram może być stosowany w codziennym żywieniu (np. do zupy, na chlebie lub pieczony w chlebie ...)
Według św. Hildegardy z Bingen bertram można stosować w następujących jednostkach chorobowych
- astma,
- zaćma, słaby wzrok,
- demencja,
- niestrawność,
- detoksykacja po infekcji,
- choroby płuc (zapalenie opłucnej, zapalenie opłucnej, gruźlica).
Mieszanka z bertramem na reumatyzm i dnę
Składniki:
- 30 g bertramu, mielonego
- 30 g kminku, mielonego
- 30 g owoców kolendry, mielonych
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki
- Przechowywać w ciemnym, zamykanym pojemniku
Stosowanie:
Szczypta 3 * dziennie przed posiłkami
*************************************************************************************************************************
Bertram - mieszanka na przeziębienie
Ten grypowy proszek sprawdza się w okresie przeziębieniowym
Składniki:
- 80 g proszku pelargonii
- 70 g bertramu, mielonego
- 30 g zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i przechowuj zamknięte w ciemnym pojemniku.
Bertram stosowanie:
W przypadku
- bólu gardła, grypy - dodaj 1/4 łyżeczki mieszanki do każdego posiłku,
- chrypki - rozpuść 1 łyżeczkę mieszanki w szklance ciepłego wina i pić,
- kaszlu- zagnieść szczyptę bertramu ( 1/4 łyżeczki) w orkiszowym cieście chlebowym lub posyp bezpośrednio chlebem i jedz
*******************************************************************************************************************************
BERTRAM – jest drugą po galgancie wychwalaną przyprawą w kuchni Hildegardy. Roślina ta występuje w krajach śródziemnomorskich, swoim wyglądem przypomina rumianek, ale różni się od rumianku ostrym smakiem. Na świecie istnieje bardzo dużo odmian tej rośliny, lecz tylko bertram (łac. anacyslus pyretrum) posiada właściwości zdrowotne i tej odmiany należy szukać.Zmielony korzeń bertramu dostępny w formie:
- przyprawy,
- pastylek,
- mieszanek przypraw.
Materiał źródłowy
Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Erster Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003
https://de.wikipedia.org/wiki/Mehrjähriger_Bertram