BERTRAM (Anacyclus pyrethrum)

Bertram (Anacyclus pyrethrum)

Bertram to starożytna roślina lecznicza, która pochodzi z Afryki Północnej. Od czasu Hildegardy von Bingen stał się szczególnie ważny dla medycyny europejskiej. Zalecała ona „jedzenie zdrowego Bertramu, ponieważ redukuje złe soki, zwiększa dobrą krew i oczyszcza intelekt u ludzi. Daje siłę pacjentowi, który jest prawie fizycznie wyczerpany. Nie pozostawia niczego niestrawionego u ludzi i  przygotowuje organizm do dobrego trawienia, jeśli spożywa się bertram regularnie. Zmniejsza ilość śluzu w głowie, prowadzi do oczyszczenia soków i oczyszcza oczy. Niezależnie od tego, czy spożywa się   bertram na “sucho”, czy w jedzeniu, bertram jest przydatny i dobry dla chorego i zdrowego człowieka. Chroni przed chorobą i przywraca zdrowie. ”

Rodzina: astrowate

Zastosowanie:

anemia, niedobór witaminy B12, wzdęcia, oczyszczanie krwi, flora jelitowa, cukrzyca , zaburzenia jamy ustnej i gardła , wyczerpanie, upośledzona koncentracja , wzmocnienie wątroby i trzustki , suchość w ustach ,zaburzenia resorpcji , choroby reumatyczne ,pomoc pokarmowa ,niestrawność (niestrawność, niestrawność) , ból zęba

 

Działanie:

*Antybakteryjny

*Przeciwgrzybicze

*Przeciwpasożytnicze

*Oczyszczanie krwi

*Przeciwzapalne

*Wspomaga wchłanianie ważnych substancji przez błonę śluzową przewodu pokarmowego

*Immunostymulujące

*Ochrona wątroby

*Wzmocnienie nerwów

*Czyszczenie soków (zgodnie z Hildegard von Bingen)

*Chroni błonę śluzową

 

Uprawa

Południowo-wschodnia Hiszpania, północny Maroko i północna Algieria; w Europie Środkowej tw. uprawiane

 

BERTRAM ŚW. HILDEGARDY W CODZIENNEJ DIECIE

 

Proszek Bertram może być stosowany w codziennym żywieniu (np. do zupy, na chlebie lub pieczony w chlebie ...)

 

Według św. Hildegardy z Bingen bertram można stosować w następujących jednostkach chorobowych

-astma

 -zaćma, słaby wzrok

-demencja

-niestrawność

-detoksykacja po infekcji,

-choroby płuc (zapalenie opłucnej, zapalenie opłucnej, gruźlica)

 

Mieszanka z bertramen / reumatyzm, dna/

Składniki:

30 g bertramu, mielonego

30 g kminku, mielonego

30 g owoców kolendry, mielonych

 

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki

Przechowywać w ciemnym, zamykanym pojemniku

 

Stosowanie:

Szczypta 3 * dziennie przed posiłkami

*************************************************************************************************************************



Mieszanka na przeziębienie

Ten grypowy proszek sprawdza się w okresie przeziębieniowym

Składniki:

80 g proszku pelargonii

70 g bertramu, mielonego

30 g zmielonego pieprzu

 

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki i przechowuj zamknięte w ciemnym pojemniku.

 

W przypadku

*bólu gardła, grypy

Dodaj 1/4 łyżeczki mieszanki do każdego posiłku

*chrypki

Rozpuść 1 łyżeczkę mieszanki w szklance ciepłego wina i pić

* Kaszlu

Zagnieść szczyptę bertramu ( 1/4 łyżeczki) w orkiszowym cieście chlebowym

lub posyp bezpośrednio chlebem i jedz

*******************************************************************************************************************************

BERTRAM – jest drugą po galgancie wychwalaną przyprawą w kuchni Hildegardy. Roślina ta występuje w krajach śródziemnomorskich, swoim wyglądem przypomina rumianek, ale różni się od rumianku ostrym smakiem. Na świecie istnieje bardzo dużo odmian tej rośliny, lecz tylko bertram (łac. anacyslus pyretrum) posiada właściwości zdrowotne i tej odmiany należy szukać.


Zmielony korzeń bertramu dostępny w formie:
* przyprawy
* pastylek
* mieszanek przypraw


Materiał źródłowy

Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Erster Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003

https://de.wikipedia.org/wiki/Mehrjähriger_Bertram