BERTRAM (Anacyclus pyrethrum)

Bertram (Anacyclus pyrethrum)

Bertram to starożytna roślina lecznicza, która pochodzi z Afryki Północnej. Od czasu Hildegardy von Bingen stał się szczególnie ważny dla medycyny europejskiej. Zalecała ona „jedzenie zdrowego Bertramu, ponieważ redukuje złe soki, zwiększa dobrą krew i oczyszcza intelekt u ludzi. Daje siłę pacjentowi, który jest prawie fizycznie wyczerpany. Nie pozostawia niczego niestrawionego u ludzi i  przygotowuje organizm do dobrego trawienia, jeśli spożywa się bertram regularnie. Zmniejsza ilość śluzu w głowie, prowadzi do oczyszczenia soków i oczyszcza oczy. Niezależnie od tego, czy spożywa się   bertram na “sucho”, czy w jedzeniu, bertram jest przydatny i dobry dla chorego i zdrowego człowieka. Chroni przed chorobą i przywraca zdrowie. ”

Rodzina: astrowate

Bertram zastosowanie:

Bertram znajduje zastosowanie wówczas, gdy dokucza nam: anemia, niedobór witaminy B12, wzdęcia, oczyszczanie krwi, flora jelitowa, cukrzyca , zaburzenia jamy ustnej i gardła , wyczerpanie, upośledzona koncentracja , wzmocnienie wątroby i trzustki , suchość w ustach ,zaburzenia resorpcji , choroby reumatyczne ,pomoc pokarmowa ,niestrawność (niestrawność, niestrawność), ból zęba.

Bertram działanie:

  • Antybakteryjne.
  • Przeciwgrzybicze.
  • Przeciwpasożytnicze.
  • Oczyszczanie krwi.
  • Przeciwzapalne.
  • Wspomaga wchłanianie ważnych substancji przez błonę śluzową przewodu pokarmowego.
  • Immunostymulujące.
  • .Ochrona wątroby.
  • .Wzmocnienie nerwów.
  • Czyszczenie soków (zgodnie z założeniami medycyny św. Hildegardy z Bingen).
  • Chroni błonę śluzową.

Gdzie uprawia się bertram?

Południowo-wschodnia Hiszpania, północny Maroko i północna Algieria; w Europie Środkowej tw. uprawiane

Bertram - zastosowanie w codziennej diecie wg. św. Hildegardy z Birgen

Proszek Bertram może być stosowany w codziennym żywieniu (np. do zupy, na chlebie lub pieczony w chlebie ...)

Według św. Hildegardy z Bingen bertram można stosować w następujących jednostkach chorobowych

  • astma,
  • zaćma, słaby wzrok,
  • demencja,
  • niestrawność,
  • detoksykacja po infekcji,
  • choroby płuc (zapalenie opłucnej, zapalenie opłucnej, gruźlica).

Mieszanka z bertramem na reumatyzm i dnę


Składniki:
  • 30 g bertramu, mielonego
  • 30 g kminku, mielonego
  • 30 g owoców kolendry, mielonych

Przygotowanie:

  • Wymieszaj wszystkie składniki
  • Przechowywać w ciemnym, zamykanym pojemniku

Stosowanie:

Szczypta 3 * dziennie przed posiłkami

*************************************************************************************************************************

Bertram - mieszanka na przeziębienie

Ten grypowy proszek sprawdza się w okresie przeziębieniowym

Składniki:

  • 80 g proszku pelargonii
  • 70 g bertramu, mielonego
  • 30 g zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki i przechowuj zamknięte w ciemnym pojemniku.

Bertram stosowanie:

W przypadku

  • bólu gardła, grypy - dodaj 1/4 łyżeczki mieszanki do każdego posiłku,
  • chrypki - rozpuść 1 łyżeczkę mieszanki w szklance ciepłego wina i pić,
  • kaszlu- zagnieść szczyptę bertramu ( 1/4 łyżeczki) w orkiszowym cieście chlebowym lub posyp bezpośrednio chlebem i jedz

*******************************************************************************************************************************

BERTRAM – jest drugą po galgancie wychwalaną przyprawą w kuchni Hildegardy. Roślina ta występuje w krajach śródziemnomorskich, swoim wyglądem przypomina rumianek, ale różni się od rumianku ostrym smakiem. Na świecie istnieje bardzo dużo odmian tej rośliny, lecz tylko bertram (łac. anacyslus pyretrum) posiada właściwości zdrowotne i tej odmiany należy szukać.

Zmielony korzeń bertramu dostępny w formie:
  • przyprawy,
  • pastylek,
  • mieszanek przypraw.

Materiał źródłowy

Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Erster Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003

https://de.wikipedia.org/wiki/Mehrjähriger_Bertram