DOMOWE SPOSOBY NA ZIMOWE MIESIĄCE
Już przed 800 laty święta Hildegarda ostrzegała przed ogromnym zanieczyszczeniem świata, które nastąpi i które przyczyni się do wielu cywilizacyjnych chorób. Część chorób człowiek zawdzięcza sobie przez złe nawyki żywieniowe oraz niepoprawny styl życia. Hildegarda zwraca uwagę na zbawienne działanie przypraw i ziół, które powinny codziennie gościć na naszych stołach, gdyż wzmacniają i chronią cały organizm.

Kuracje pochodzą z książki  dr Wigharda Strehlowa Hildegard Heikunde von A bis Z.
      Dostępne jest również polskie tłumaczenie tej książki "WIEDZA LECZNICZA św. Hildegardy z Bingen od A do Z. Jak być zdrowym od "OD STÓP DO GŁÓW" dr W. Strehlow wyd. Esprit


MIESZANKA ZIOŁOWA Z PELARGONIĄ
stanowi naturalną ochroną przed infekcjami wzmacniając układ obronny organizmu do walki z bakteriami i wirusami. Mieszankę powinno się stosować już przy pierwszych oznakach choroby takich jak - bóle głowy, katar i kaszel. Mieszanka ziołowa chroni przed grypą. W odpowiednim momencie zażyta jest w stanie nie dopuścić do rozwoju choroby lub pozwoli łagodniej ją przejść.

Pelargonię można stosować w zależności od dolegliwości:
*katar - należy proszek trzymać na dłoni i powoli go wdychać
* ból głowy - trzema szczyptami  proszku i odrobiną soli posypać chleb. Tak przygotowany chleb należy od razu zjeść
* kaszel- z mąki, masła, wody i proszku uformować małe placuszki, podsmażyć na patelni.
* ból gardła -  do 250 ml wina dodać 1 łyżeczkę mieszanki, gotować 3 minuty. Tak przygotowany napój pić małymi łykami.

GALGANT Z SOKIEM MALINOWYM
wzmocnienia układ odpornościowy. Można stosować w okresie jesienno - zimowym w celu podniesienia odporności.

Przepis:
* 1 szklanka soku z malin
* 1-2 pastylki galgantu (lub trzy szczypty proszku z galgantu)
* sok z połówki cytryny (ewentualnie)

Tak przygotowany sok należy pić raz dziennie podczas przeziębienia, grypy lub kaszlu. Można również sok z malin dodać do herbaty i raz dziennie popijać w okresie jesienno- zimowym, by ochronić się przed infekcjami.
Owoce maliny to skarbnica witamin C, E B1, B2, ,licznych pierwiastków i soli mineralnych. Skutecznie zwalczają gorączkę. Ich działanie do organizmu jest rzeczywiście dobroczynne.

MIESZANKA ZIOŁOWA Z SZANTĄ
mieszanka ta jest nieoceniona przy grypie wirusowej i  przeziębieniach ( bóle gardła,kaszel) Należy ją stosować tylko i wyłącznie w momencie infekcji lub uporczywego kaszlu, nie profilaktycznie.

Przepis:
* 10g szanty
* 30g ziaren kopru włoskiego
* 30g koperku ogrodowego
* 30g dziewanny
* 1l wina gronowego

( 3 łyżki mieszanki ziołowej gotować przez 3-4 minuty w winie, nastepnie odcedzić)
Tak przygotowany napój pić małymi łykami. Szanta jest bardzo gorzka, dlatego w celu poprawienia smaku można dosłodzić miodem.

MIÓD Z MĄKĄ KASZTANOWĄ
miód  jest wspaniałym i smacznym specyfikiem, wzmacniającym  układ odpornościowy. Polecany szczególnie w miesiącach zimowych.  W momencie przeziębienia powinno się natychmiast włączyć miód do kuracji.

Przepis:
500g miodu delikatnie podgrzać, tak by nie utracił swoich cennych witamin. Wymieszać go z 150- 200 g mąki z kasztanów. Dokładnie wymieszać. Rano i wieczorem zażyć jedną łyżkę miodu przed jedzeniem.
Kuracja jest szczególnie lubiana przez dzieci!