KASZTANY JADALNE WŁAŚCIWOŚCI

Sezon na kasztany jadalne już za nami? Nic bardziej mylnego. Powinny na stałe zagościć w naszej kuchni. Najbardziej znane są oczywiście pieczone kasztany, rodem z francuskich ulic czy włoskich miast. Nie musimy jednak wyjeżdżać za granicę, aby cieszyć się ich smakiem i korzystać z ich drogocennych właściwości zdrowotnych. Kasztany jadalne są dostępne w polskich sklepach, tym bardziej, że posiadają wiele właściwości leczniczych. Jakie działanie zdrowotne mają kasztany jadalne? Sprawdź i dowiedź się o nich więcej.

Kasztany jadalne doceniano już w starożytnej Grecji i Rzymie. Ich drogocenne właściwości lecznicze wykorzystywali w średniowieczu mnisi, a dzisiaj znajdują szerokie zastosowanie nie tyle w medycynie, ale w kuchni. Można w nich znaleźć m.in.: sacharozę, kwas jabłkowy i cytrynowy oraz lecytynę, która nie tylko wzmacnia pamięć ale również wzmacnia wzrok. Wprawdzie uznawane są za jeden z najbardziej ekskluzywnych dodatków do dań i deserów, niemniej jednak są szeroko dostępne i często niedoceniane.

Św. Hildegarda pisała o kasztanach jadalnych

" wszystko co pochodzi z drzewa kasztanowego( Maroni) jest zdrowe, a owoc ten jest dobry przeciw każdej słabości, która powstaje w człowieku."
" Człowiek, którego mózg poprzez wyschnięcie jest osłabiony i pusty,niech ugotuje owoce w wodzie, nic nie dodając. Po odcedzeniu wody niech je zje na pusty żołądek, ale i po jedzeniu, a jego mózg będzie rósł i nie się napełni, a nerwy jego będą mocne tak też odejdą od niego bóle głowy"
" Kogo boli wątroba, niech rozgniecie drobno te pestki ( owoce), pomiesza je z miodem, spożywa je często, a wątroba będzie uzdrowiona"
Św. Hildegarda polecała kurację z kasztanów jadalnych z dodatkiem miodu osobą z chorą wątrobą

Przepis:
500g miodu rozgrzać i doprowadzić do utworzenia się piany. Pianę należy ściągnąć i dodać do 200g mąki kasztanowej. Całość wymieszać i ostudzić. Zażywać rano na czczo  małą łyżeczkę przez dłuższy czas.

Kasztany jadalne zalety

  • kasztany jadalne wzmacniają odporność organizmu a także przeciwdziałają infekcjom,

  • są bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w cukier złożony, łatwo przyswajalny przez organizm,

  • 100 g kasztanów jadalnych dostarcza tyle samo witaminy C, co 100g cytryny,

  • zawierają kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1,B2 oraz E witaminę młodości,

  • posiadają w sobie lecytynę, która ma właściwości uszczelniania naczyń krwionośnych i zmniejszania obrzęków,

  • kasztany jadalne zawierają błonnik pokarmowy, dzięki któremu są produktem wyjątkowo sycącym,

  • nie brakuje w nich białka i tłuszczu (w 2/3 są to tłuszcze nienasycone) wskazane w leczeniu chorób serca i krążenia,

  • nie zawierają glutenu,

  • są źródłem minerałów, zawierają m.in. potas (600 mg/100 g), magnez (45 mg/100 g) oraz wapń (40 mg/100 g)


Kasztany jadalne powszechnie występują nad Morzem Śródziemnym, w Azji mniejszej i na Kaukazie, co nie znaczy, że nie można nabyć ich również w Polsce. Warto wprowadzić je do diety, aby zapewnić sobie zdrowie i odporność, szczególnie w okresie jesienno – zimowym.