Wiele osób zastanawia się jak urozmaicić i kiedy dietę niemowlaka. Jest to bardzo istotny aspekt, ponieważ smak dziecka kształtuje się już w pierwszych miesiącach życia. Warto zadbać, by w pierwszym roku życia dziecko poznało pokarmy o naturalnych smakach. To dorośli lubią wyraziste smaki i nie potrafią zrezygnować z cukru i soli. Dzieci potrzebują czasu, by poznać i oswoić się ze smakiem, konsystencją potraw.
Warto podawać jeden produkt kilkanaście razy, by dziecko zaznajomiło się ze smakiem. Dzieci, które wcześniej zaznajamiały się z różnymi smakami w różnych konsystencjach z reguły nie są niejadkami. Chętniej sięgają po tak mało lubiane, a jakże zdrowe warzywa, niż te dzieci, które są karmione wyłącznie na " słoiczkach" w formie papki. Dieta niemowlaka i małego dziecka powinna być urozmaicona. Od tego, co dziecka je i jakiej postaci, zależy bardzo wiele. Należy dokładnie przeanalizować, cy posiłki nie są zbyt monotonne. Starając się dbać o jego zdrowy rozwój warto już na początku procesu żywieniowego zrezygnować z pszenicy, która jest zabójcza dla małych dzieci. Powoduje liczne nietolerancje lub alergie. Osłabia układ odpornościowy dziecka, które zaczyna coraz częściej chorować, boryka się z problemami skórnymi i innymi przewlekłymi schorzeniami. Produkty zbożowe stanowią ważny element diety dziecka, nie wolno z nich rezygnować. Zamiast tradycyjnej pszenicy, warto wprowadzić produkty orkiszowe, które stanowią wspaniały i zdrowy, niemodyfikowany zamiennik. Na początek warto sięgnąć po kaszę orkiszową bogatą w wiele cennych składników odżywczych. Podpowiadamy jak przygotować kaszkę orkiszową i kiedy podać ją dziecku?
Kaszka w diecie niemowlęcia odgrywa ważną rolę. Jest to produkt łatwo przyswajalny przez organizm, a do tego pyszny i zdrowy. Można go podawać dziecku już od 6 miesiąca życia. Nic więc dziwnego, że wielu rodziców urozmaica dietę dziecka właśnie tym produktem.
Zalety kaszki orkiszowej
Kaszka orkiszowa jest bogata w wiele cennych substancji odżywczych. Jej wartość odżywcza jest uwalniana wraz z ciepłem i wilgocią, a podawanie niemowlakom zbóż w tej postaci już od najmłodszych lat sprzyja ich rozwojowi.
Kaszka orkiszowa jest cennym źródłem składników, w tym błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie.
Wartość odżywcza | w 100g |
Wartość energetyczna (kJ/kcal): | 1553/367 |
Tłuszcz (g): | 2,4 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): | 0,3 |
Węglowodany (g): | 69,4 |
w tym cukry** (g): | 2,3 |
w tym skrobia (g): | 67,1 |
Błonnik (g): | 8,8 |
Białko (g): | 13,4 |
Sól (g): | 0,012 |
Witamina B1 (mg): | 1,3 |
Jak przygotować kaszkę orkiszową?
Przygotowanie kaszki orkiszowej jest banalnie proste. Wystarczy do ok. 100 ml wody i 100 ml. ciepłego mleka dodać ok. 6 łyżek produktu, a następnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.