Ocet winny znajduje szereg zastosowań w kuchni. Stanowi idealny dodatek do wielu sosów, surówek czy dań mięsnych. Ocet winni nadaje potrawom wyraźnego, nieco ostrego smaku a także przedłuża ich trwałość.

Naturalny ocet winny powstaje w wyniku fermentacji winogron, co wpływa na jego barwę. Dostępne na rynku produkty najczęściej zawierają ok. 6% kwasu octowego i są znacznie słabsze od octu spirytusowego.

Ocet winny zastosowanie

Ocet winny ma szerokie zastosowanie w kuchni, lecz jest również cenionym dodatkiem zdrowotnym. Ale nie każdy wie, że posiada również szereg innych zastosowań. Może pomóc w porządkach, w chorobie a nawet usunie plamy. Poznajcie więc najpopularniejsze zastosowanie octu winnego:

  • Ocet winny spożywany w trakcie posiłków zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu nie odczuwamy uczucia ciężkości

  • Zapobiega wzdęciom

  • Jest bogatym źródłem potasu, którego niedobór powoduje skurcze mięśni, drgania powiek a także bezsenność.

  • Pomaga na bóle głowy

  • Jest środkiem dezynfekującym drobne rany i skaleczenia

  • Uśmierza swędzenie po ukąszeniach

  • Ocet winny stanowi ponadto dobrą bazę do marynowania różnych rodzajów mięs lub przygotowania sosów do pieczeni

Ocet winny przygotowywany na bazie czerwonego wina ma bardziej wyraźny smak, niż ten produkowany na bazie białego. Jednak z jego ilością również nie należy przesadzać. Spożywanie octu winnego w nadmiarze może powodować uszkodzenia błony śluzowej przełyku oraz żołądka, a także prowadzić do zakwaszenia organizmu.

Ocet winny ma działać korzystnie na nasze zdrowie, a nie wręcz przeciwnie negatywnie wpływać na komórki nerwowe i procesy zapamiętywania.