Mleko bez laktozy dostępne jest już praktycznie wszędzie, w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w supermarketach, w których pojawiają się półki z napisem „bio” lub „zdrowa żywność”. Producenci przekonują, że jest to produkt zdrowy i wart swojej ceny, szczególnie jeżeli chorujemy na nietolerancję tego cukru. Czy mleko bez laktozy jest zdrowe i czy warto po nie sięgać?
Co to jest laktoza?
Laktoza to nic innego jak dwucukier składający się, jak sama nazwa wskazuje z dwóch cukrów prostych:
· Glukozy
· Galaktozy
To sprawia, że, aby organizm człowieka mógł przyswoić laktozę, musi być ona rozłożona na te dwa cukry proste. Za proces ten odpowiada laktaza, czyli enzym znajdujący się w jelitach, którego największe stężenie mają noworodki. Z wiekiem poziom laktazy maleje, dlatego tak wielu dorosłych ma problemy ze spożywaniem mleka.
Czy mleko bez laktozy jest zdrowe?
Mleko bez laktozy jest coraz popularniejsze, tym bardziej, że produkty mleczne spożywamy każdego dnia. Wiele chorujących na nietolerancję laktozy nie może spożywać mleka krowiego, ponieważ czują niestrawność, mają wzdęcia, zgagę bądź inne dolegliwości.
Mleko bez laktozy zapobiega powstawaniu wyżej wymienionym objawom. W jego składzie znajduje się specjalny enzym, który ułatwia rozkład laktozy. Dietetycy podkreślają, że jest w pełni bezpieczne dla organizmu, ponieważ uzupełnia niedobory wapnia. Zawiera też wiele witamin i mikroelementów, takich jak:
· Witamina A
· Witamina D
· Witaminy z grupy E i B
· Cynk
· Potas
· Fosfor
· Magnez
Mleko bez laktozy warto spożywać, chociaż wprawdzie nie jest cudownym lekiem na osteoporozę, ale z pewnością ma więcej zalet aniżeli wad.