KILKA SŁÓW O KOPRZE WŁOSKIM (Foeniculum vulgare)

Koper włoski był stosowany w medycynie od stuleci. W starożytnej Grecji zalecano kobietom karmiącym piersią, picie herbaty z kopru włoskiego, aby stymulować produkcję mleka. Karol Wielki nakazał uprawę kopru włoskiego w ogrodach klasztornych swojego imperium. Nic dziwnego, ponieważ koper włoski to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Może być przetwarzany na cukierki, pastę do zębów, mydło , likier i może być stosowany jako przyprawa, roślina warzywna i lecznicza.

 

Rodzina: selerowate

 

Zastosowanie:

Brak miesiączki

Wzdęcie

Zapalenie oskrzeli

Niestrawność

Katar górnych dróg oddechowych

Tworzenie mleka matki

Uczucie pełniości

Astma

Wzdęcie

Zapalenie oskrzeli

Niestrawność

Poród

Problemy miesiączkowe

(Brak miesiączki, bolesne miesiączkowanie)

Czkawka

Objawy menopauzy

 

Działanie

Wspomaga prace żołądkowo-jelitowa

Przeciwskurczowe

Wiatropędne

Relaksujący

Wspomaga metabolizm

Wzmocnienie serca

Ochrona wątroby

Stymulacja menstruacyjna

 

PRZEPISY I ZASTOSOWANIE KOPRU WŁOSKIEGO

 

Klasyczna herbata z kopru włoskiego na skurcze żołądka

 

Wsyp do szklanki gorącej wody 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z owoców kopru włoskiego; Pozostaw pod przykryciem przez 5 minut; Pij 1-2 szklanki kilka razy dziennie.

**************************************************************************************************************************


Mieszanka na przeziębienie

Przepis pochodzi od św. Hildegarda z Bingen. Według medycyny ludowej pomaga przy wirusowej grypie, przeziębieniu, bólu gardła, chrypce i kaszlu oraz „oczyszcza” najgorsze konsekwencje wirusowej grypy ...

Składniki:

10 g ziele szanty

30 g owoców kopru włoskiego

30 g koperek

30 g kwiatów dziewanny

1 litr słodkiego białego wina

 

Przygotowanie:

Gotuj 3 łyżki mieszanki ziołowej w winie przez 3 do 4 minut. Przecedź, ostudź i przechowuj w ciemnej butelce.

 

Zastosowanie:

Dzieci do wieku 6: 1 łyżeczka 3 razy dziennie

Dzieci do 12 lat: 3 łyżki stołowe 3 razy dziennie

Dorośli: 1 do 3 kieliszków likierowych dziennie

 *****************************************************************************************************************************

 

Herbata uspokajająca dla dzieci

Składniki:

25 g owoców kopru włoskiego

25 g kwiatów rumianku

20 g ziela owsa

20 g korzenia prawoślazu lekarskiego

10 g kwiatów lipy

 

Przygotowanie:

Zalej dwie łyżeczki mieszanki ziołowej 200 ml gorącej wody, naciągnij 5 minut i odcedź.

 

Spożycie

Wypij 1 szklankę przed snem

****************************************************************************************************************************

 

Herbata dla karmiących piersią

Składniki:

25 g owoców anyżu

25 g owoców kopru włoskiego

20 g dzikiego bratka

15 g ziela majeranku

10 g kozieradki

5 g owoców kopru

 

Przygotowanie:

1 łyżkę stołową mieszanki zalać 250 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Odcedzić.

Spożycie

Pij 1 filiżankę ciepłą rano i wieczorem

 ****************************************************************************************************************************

 

Zioła przeciw wzdęciom, niestrawności i nadmiarze śluzu

Składniki:

5 g biedrzeńca

50 g nasion kminku

50 g kopru włoskiego

50 g jałowca

40 g piołunu

40 g anyżu

40 g krwawnika

 

Przygotowanie i stosowane:

½ łyżeczki mieszanki można rozpuścić w ustach. Zaparz 1/2 łyżeczki ziół w 200 ml gorącej wody, przecedź i wypij herbatkę.

 ****************************************************************************************************************************



Syrop na kaszel

Składniki:

1 łyżka anyżu

1 łyżka pieprzu

1 łyżka owoców kopru włoskiego

1 łyżka babki babki lancetowatej

1 łyżka islandzkiego mchu

500 ml wody

250 g brązowego cukru

 

Przygotowanie:

 Zmiażdż anyż i koper włoski w moździerzy. Wszystkie zioła wrzuć do garnka i zalej wrzącą wodą. Pozostaw pod przykryciem przez 10 minut. Przecedź. Dodaj cukru i pozwól mu się rozpuścić. Następnie gotuj herbatę na wolnym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Napełnij ciemne butelki i przechwuj w ciemnym miejscu.

 

Spożycie:

Jeśli to konieczne, weź łyżeczkę kilka razy dziennie

 

 

 

Materiał źródłowy

Materiał źródłowy

 

Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Erster Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003

Magister Botanicus: Magisches Kreutherkompendium, Die Sanduhr, Fachverlag für altes Wissen, 2. überarbeitete und ergänzte Auflage 1995

H.-H. Rhyner, B. Frohn: Heilpflanzen im Ayurveda, AT Verlag, Baden und München 2006

www.henriettes-herb.com/eclectic/madaus/foeniculum.html

https://de.wikipedia.org/wiki/Fenchel

 GroBe Hildegard Apotheke - w. Strehlow

www.henriettes-herb.com/eclectic/madaus/foeniculum.html