KILKA SŁÓW O KOPRZE WŁOSKIM (Foeniculum vulgare)

Koper włoski był stosowany w medycynie od stuleci. W starożytnej Grecji zalecano kobietom karmiącym piersią, picie herbaty z kopru włoskiego, aby stymulować produkcję mleka. Karol Wielki nakazał uprawę kopru włoskiego w ogrodach klasztornych swojego imperium. Nic dziwnego, ponieważ koper włoski to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Może być przetwarzany na cukierki, pastę do zębów, mydło , likier i może być stosowany jako przyprawa, roślina warzywna i lecznicza.

Koper włoski - zastosowanie

  • Brak miesiączki.
  • Wzdęcia.
  • Zapalenie oskrzeli.
  • Niestrawność.
  • Katar górnych dróg oddechowych.
  • Tworzenie mleka matki.
  • Uczucie pełności.
  • Astma.
  • Zapalenie oskrzeli.
  • Niestrawność.
  • Poród.
  • Problemy miesiączkowe (Brak miesiączki, bolesne miesiączkowanie).
  • Czkawka.
  • Objawy menopauzy.

Koper włoski - działanie

  • Wspomaga prace żołądkowo-jelitowa.
  • Przeciwskurczowe.
  • Wiatropędne.
  • Relaksujący.
  • Wspomaga metabolizm.
  • Wzmocnienie serca.
  • Ochrona wątroby.
  • Stymulacja menstruacyjna.

Koper włoski - przepisy i zastosowanie

Klasyczna herbata z kopru włoskiego na skurcze żołądka

Wsyp do szklanki gorącej wody 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z owoców kopru włoskiego; Pozostaw pod przykryciem przez 5 minut; Pij 1-2 szklanki kilka razy dziennie.

**************************************************************************************************************************

Mieszanka na przeziębienie

Przepis pochodzi od św. Hildegarda z Bingen. Według medycyny ludowej pomaga przy wirusowej grypie, przeziębieniu, bólu gardła, chrypce i kaszlu oraz „oczyszcza” najgorsze konsekwencje wirusowej grypy ...

Składniki:

  • 10 g ziele szanty
  • 30 g owoców kopru włoskiego
  • 30 g koperek
  • 30 g kwiatów dziewanny
  • 1 litr słodkiego białego wina

Przygotowanie:

Gotuj 3 łyżki mieszanki ziołowej w winie przez 3 do 4 minut. Przecedź, ostudź i przechowuj w ciemnej butelce.

Zastosowanie:

Dzieci do wieku 6: 1 łyżeczka 3 razy dziennie

Dzieci do 12 lat: 3 łyżki stołowe 3 razy dziennie

Dorośli: 1 do 3 kieliszków likierowych dziennie

 *****************************************************************************************************************************

Herbata uspokajająca dla dzieci z kopru włoskiego

Składniki:

  • 25 g owoców kopru włoskiego
  • 25 g kwiatów rumianku
  • 20 g ziela owsa
  • 20 g korzenia prawoślazu lekarskiego
  • 10 g kwiatów lipy

Przygotowanie:

Zalej dwie łyżeczki mieszanki ziołowej 200 ml gorącej wody, naciągnij 5 minut i odcedź.

Spożycie

Wypij 1 szklankę przed snem

****************************************************************************************************************************

Herbata z kopru włoskiego dla karmiących piersią

Składniki:

  • 25 g owoców anyżu
  • 25 g owoców kopru włoskiego
  • 20 g dzikiego bratka
  • 15 g ziela majeranku
  • 10 g kozieradki
  • 5 g owoców kopru

Przygotowanie:

1 łyżkę stołową mieszanki zalać 250 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Odcedzić.

Spożycie

Pij 1 filiżankę ciepłą rano i wieczorem

 ****************************************************************************************************************************

Zioła przeciw wzdęciom, niestrawności i nadmiarze śluzu

Składniki:

  • 5 g biedrzeńca
  • 50 g nasion kminku
  • 50 g kopru włoskiego
  • 50 g jałowca
  • 40 g piołunu
  • 40 g anyżu
  • 40 g krwawnika

Przygotowanie i stosowane:

½ łyżeczki mieszanki można rozpuścić w ustach. Zaparz 1/2 łyżeczki ziół w 200 ml gorącej wody, przecedź i wypij herbatkę.

 ****************************************************************************************************************************

Syrop na kaszel z koprem włoskim

Składniki:

  • 1 łyżka anyżu
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka owoców kopru włoskiego
  • 1 łyżka babki babki lancetowatej
  • 1 łyżka islandzkiego mchu
  • 500 ml wody
  • 250 g brązowego cukru

Przygotowanie:

Zmiażdż anyż i koper włoski w moździerzy. Wszystkie zioła wrzuć do garnka i zalej wrzącą wodą. Pozostaw pod przykryciem przez 10 minut. Przecedź. Dodaj cukru i pozwól mu się rozpuścić. Następnie gotuj herbatę na wolnym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Napełnij ciemne butelki i przechwuj w ciemnym miejscu.

Spożycie:

Jeśli to konieczne, weź łyżeczkę kilka razy dziennie

 

Materiał źródłowy

  • Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Erster Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003
  • Magister Botanicus: Magisches Kreutherkompendium, Die Sanduhr, Fachverlag für altes Wissen, 2. überarbeitete und ergänzte Auflage 1995
  • H.-H. Rhyner, B. Frohn: Heilpflanzen im Ayurveda, AT Verlag, Baden und München 2006
  • www.henriettes-herb.com/eclectic/madaus/foeniculum.html
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Fenchel
  • GroBe Hildegard Apotheke - w. Strehlow
  • www.henriettes-herb.com/eclectic/madaus/foeniculum.html