Melissa ma dużą moc leczniczą. Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwdrgawkowe, uspokajające i podobnie jak bazylia, może przywrócić ciśnienie krwi na właściwe tory. Połączenie leczniczej mocy obu roślin daje cudownie uzdrawiający dodatek do letniej kuchni. Udoskonalone imbirem, jest również łatwo przyswajalne z ajurwedyjskiego punktu widzenia! Dziś pokazujemy jak zrobić pyszne pesto z melisy i bazylii.
Co będzie nam potrzebne, by przygotować pesto z bazylią i melisą?
2 garści świeżego melisy
2 garście świeżej bazylii
50 g orzechów nerkowca
50 g parmezanu
100 ml oliwy z oliwek, ekologiczna extra virgin
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
½ łyżeczki czerwonej papryki (mielonej)
½ łyżeczki soli (w razie potrzeby dostosuj ilość do smaku)
½ łyżeczki skórki z skórki cytryny
Jak przygotować pesto z melisą i bazylią krok po kroku:
Zerwij liście melisy i bazylii. Umyj zioła i posiekaj je w blenderze. Posiekaj orzechy nerkowca, a następnie zetrzyj je w moździerzy. Drobno zetrzeć parmezan. Umieść wszystko w misce, przykryj oliwą z oliwek i wymieszaj w jednorodnym pesto. Niech pesto stoi przez trzy godziny w temperaturze pokojowej. Dopraw pieprzem i solą, papryką i skórka z cytryny. Napełnij wyparzone słoiczki. Przechowywać w lodówce.