PESTO Z BAZYLIĄ

Pesto to popularny zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim pyszny, dlatego dzisiaj przedstawimy prosty przepis na pesto z bazylią.

Pesto z bazylią i rzeżuchą ogrodową

Rzeżucha ogrodowa to popularna, wiosenna przyprawa kuchenna. Można ją łatwo wyhodować na parapecie i ma doskonałe właściwości lecznicze. Udowodniono, że rzeżucha ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, oczyszczające krew i budujące. Ponadto wspomaga metabolizm i ma destrukcyjny wpływ na komórki rakowe. Wszystkie dobre i lecznicze właściwości rzeżuchy można łatwo „zachować” w prostej recepturze - pesto z rzeżuchy.

Przepis z pesto z bazylią

Składniki

  •     1 pudełko rzeżuchy
  •     1 pęczek bazylii
  •     2 łyżki orzechów piniowych 
  •     50 g parmezanu
  •     100 ml oliwy z oliwek, ekologiczna extra virgin
  •     ½ łyżeczki pieprzu
  •     ½ łyżeczki soli
  •     ½ łyżeczki skórki z skórki cytryny

Jak przygotować pesto z bazylią?

 Umyj rzeżuchę i bazylię i użyj blendera lub drobno posiekaj za pomocą noża. Orzeszki ubij w moździerzu. Drobno zetrzyj parmezan. Umieść wszystko w misce, wymieszaj z oliwą z oliwek na jednorodne pesto.Przez trzy godziny powinno stać w temperaturze pokojowej. Dopraw pieprzem i solą. Napełnij wyparzone słoiczki. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (do ośmiu tygodni).