Pesto to popularny zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim pyszny, dlatego dzisiaj przedstawimy prosty przepis na pesto z bazylią.
Pesto z bazylią i rzeżuchą ogrodową
Rzeżucha ogrodowa to popularna, wiosenna przyprawa kuchenna. Można ją łatwo wyhodować na parapecie i ma doskonałe właściwości lecznicze. Udowodniono, że rzeżucha ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, oczyszczające krew i budujące. Ponadto wspomaga metabolizm i ma destrukcyjny wpływ na komórki rakowe. Wszystkie dobre i lecznicze właściwości rzeżuchy można łatwo „zachować” w prostej recepturze - pesto z rzeżuchy.
Przepis z pesto z bazylią
Składniki
- 1 pudełko rzeżuchy
- 1 pęczek bazylii
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 50 g parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek, ekologiczna extra virgin
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki skórki z skórki cytryny
Jak przygotować pesto z bazylią?
Umyj rzeżuchę i bazylię i użyj blendera lub drobno posiekaj za pomocą noża. Orzeszki ubij w moździerzu. Drobno zetrzyj parmezan. Umieść wszystko w misce, wymieszaj z oliwą z oliwek na jednorodne pesto.Przez trzy godziny powinno stać w temperaturze pokojowej. Dopraw pieprzem i solą. Napełnij wyparzone słoiczki. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (do ośmiu tygodni).