Kobiety w ciąży muszą w szczególności dbać o zdrową dietę. Troszczą się bowiem nie tylko o siebie, ale także o swoje jeszcze nienarodzone dziecko. Planując ciążę lub w niej będąc warto pomyśleć o diecie orkiszowej, której podstawą jest ziarno orkiszu. Jej stosowanie, zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy z Bingen korzystnie wpływa na zdrowie i na samopoczucie.
Podstawy dobrego zdrowia kształtują się już w życiu prenatalnym. To właśnie w tym okresie przyszłe mamy mają już okazję skierować swoje jeszcze nienarodzone pociechy na drogę życia wolną od alergii i nietolerancji pokarmowych. Wprawdzie skutki nieprawidłowej diety odbiją się za jakiś czas, to warto zadbać o zdrowie maluszka już w pierwszych dniach jego życia.
Ziarno orkiszu w diecie
Zbawienny wpływ diety orkiszowej na zdrowie odkryła żyjąca na przełomie XI i XII wieku mniszka i mistyczka św. Hildegarda z Bingen, według której „orkisz daje moce mięśnie, zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę”. Współczesne badania potwierdziły zdrowotne właściwości diety orkiszowej, która jest korzystna dla kobiet w ciąży.
Orkisz jest ziarnem bogatym w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: żelazo, potas, cynk oraz krzem. Naukowcy odkryli w orkiszu obecność Rodanidu, który jest substancją biologicznie czynną - to naturalny antybiotyk obecny w ślinie, krwi, mleku kobiecym. Doskonale wpływa na system immunologiczny. Orkisz jest wręcz wskazany dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących, gdyż chroni dzieci przed infekcjami i wzmacnia ich układ odpornościowy.
Czy kawa orkiszowa jest zdrowa?
Wiele osób zaczyna dzień od tzw „małej czarnej”. Jak jednak wiadomo kawa pita na pusty żołądek może przynieść więcej złego niż dobrego, dlatego też alternatywą może być kawa orkiszowa, polecana także kobietom w ciąży. Stanowi też znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków oraz chorowitych niemowląt. Systematycznie popijana regeneruje organizm, spowalnia procesy starzenia przywracając zdrowie.
Kawa orkiszowa nie zawiera kofeiny, doskonale sprawdza się jako środek pobudzający funkcjonowanie jelit i łagodny środek przeczyszczający. Kawa orkiszowa jest pozbawiona skutków ubocznych, nie powoduje nadmiernego wytwarzania soków trawiennych i nie powoduje rozdrażnienia. Jest delikatna w smaku.
Jak przygotować kawę orkiszową wg. św. Hildegardy z Bingen?
Św. Hildegarda z Bingen w swojej mądrości zalecała kurację zdrowotną kawą orkiszową z pełnych ziaren.
1 dzień, 6-8 łyżek kawy gotować 10 minut w litrze wody i odcedzić. Kawę wypić. Kawa jest jeszcze bardzo słaba. Ziarna włożyć do lodówki.2-3 dzień, dołożyć świeżych ziaren (około 2 łyżek) do tych z dnia poprzedniego i gotować 10 minut. Kawę za każdym razem odcedzić i pić. Trzeciego dnia kawa jest już ciemniejsza.
4-6 dzień, do ziaren z dni poprzednich dodać znów świeżych (około 2 łyżek)i zagotować. Kawa jest już ciemna.
Po każdym zagotowaniu kawę należy pić.