CZY CHLEB ORKISZOWY UCZULA?

Alergia na pszenicę występuje bardzo często, nic więc dziwnego, że wiele osób nie może spożywać produktów z niej wykonanych. Jest to alergia pokarmowa, której objawy najczęściej pojawiają się małych dzieci, które mają jeszcze niedojrzały układ odpornościowy. Całkowite wyeliminowanie jednak zbóż z diety jest niemożliwe, ponieważ stanowią dla nas cenne źródło witamin i mikroelementów. Są też podstawą spożywanego przez nas pieczywa. Czym zastąpić chleb pszenny, aby był jak najmniej szkodliwy dla naszego zdrowia?

Objawy alergii na pszenicę, czyli dlaczego warto włączyć do diety chleb orkiszowy?

Jak zostało wspomniane powyżej całkowite wyeliminowanie zbóż z naszej diety jest nie tyle niemożliwe, co nawet niewskazane. Pszenica nie jest jednak produktem, który wszyscy tolerują, a do najczęściej występujących objawów alergii na to zboże można zaliczyć:

  • ·         artretyzm

  • ·         wzdęcia

  • ·         wypryski

  • ·         biegunka lub zaparcia

  • ·         depresja lub zmiany nastroju

  • ·         ból w klatce piersiowej

  • ·         choroba Crohna

  • ·         kołatanie serca

  • ·         łuszczyca

  • ·         kichanie

  • ·         niewyjaśniony kaszel i katar

  • ·         łzawienie i swędzenie oczu

  • W odróżnieniu do tradycyjnej pszenicy, która uległa modyfikacji i jest zanieczyszczona chemicznie, orkisz nie uczula, pod

    warunkiem, że stosujemy prawdziwe, prastare odmiany orkiszu. Czyste odmiany orkiszu to Oberkulmer Rotkorn, Tiroler

    Rotkorn,Schwabenkorn, Frankenkorn i Ostro. W odróżnieniu do innych zbóż, orkisz zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany, witaminy z grupy B, minerały takie jak potas, żelazo, miedź. Błonnik zawarty w orkiszu, powoduje sytość na dłużej, dlatego produkty orkiszowe mogą być wykorzystywane w różnego rodzaju dietach redukujących masę ciała. Orkisz zawiera również rodanid, substancję będącą naturalnym antybiotykiem.

    W mojej wieloletniej praktyce dietetycznej nie odnotowałam uczulenia na orkisz, wręcz przeciwnie osoby uczulone na pszenicę wspaniale tolerują produkty orkiszowe.