Szukając pomysłu na zdrowy początek dnia wiele osób decyduje się na płatki orkiszowe, żytnie czy kukurydziane. Gotowe mieszanki mogą jednak zawierać tyle cukru i węglowodanów, ile duży deser? Idealnym rozwiązaniem staje się więc przyrządzenie własnej mieszanki.
Na rynku mamy do wyboru wiele rodzajów płatków, które produkowane są z rodzimych zbóż. Jeżeli dodamy do nich świeżych owoców zyskamy pożywny posiłek, który zapewni nam energię na zdrowy początek dnia. Niestety problem tkwi w tym, że większość dostępnych na rynku płatków to produkty przetworzone przemysłowo, produkowane nie z pełnego ziarna, lecz z drobnych jego cząstek. Powinniśmy się wystrzegać płatków tzw. "crunchy" czyli chrupki z mąki, czasem z płatków, sklejone miodem lub syropem, smażone na tłuszczu. Unikajmy również płatków w formie kuleczek, poduszeczek w różnych kolorach i smakach. Niestety nie mają one nic wspólnego z płatkami. Wykonuje się je z mieszanki mąk, następnie suszy i nadziewa słodkościami lub pokrywa słodką polewą.
Uwaga na cukier w płatkach
Płatki to przysmak najmłodszych. Producenci wiedzą, że dzieci przepadają za słodyczami, więc dosypują ogromne ilości cukru lub używają syropu glukozowo - fruktozowego, który zaburza bardziej metabolizm niż zwykły cukier. Czytając etykiety płatków, zauważyłam, że niektóre płatki zawierają 1/3 cukru. Niestety śniadanie w formie płatków jest szybkie, niestety nie zawsze zdrowe.Nadmierne spożywanie tak wysoko słodzonych płatków może doprowadzić do otyłości.
Płatki żytnie
Płatki żytnie występują najczęściej w formie płatków błyskawicznych i mogą stać się podstawą pożywnego i zdrowego śniadania. Rzadziej można je spotkać pod postacią surową. Płatki zbożowe są kaloryczne ( zawierają skrobię, trochę tłuszczu i białko), w 100g zawierają 335 kcal. Wybierajmy więc te, które mają poniżej 300kcal w 100g. Znajdziemy w nich żelazo, magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor oraz witaminy z grupy B witaminę E, kwas pantotenowy. Płatki żytnie regulują przemianę materii i pracę układu sercowo – naczyniowego, a dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego są również bardzo sycące. W swoim składzie mają także lignany – dzięki czemu pomagają zapobiegać nowotworom piersi, prostaty i okrężnicy a także chorobom układu sercowo- naczyniowego.
Płatki orkiszowe
Płatki orkiszowe także mają swoich zwolenników. Orkisz jest odmianą pszenicy, ale jego skład pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Spożywanie płatków orkiszowych w okresie jesienno zimowym pozytywnie wpływa na odporność. Dodatkowo przyspieszają regenerację komórek oraz poprawiają kondycję skóry i paznokci. Zawierają wprawdzie gluten, ale jest on stosunkowo łatwo przyswajalny przez organizm również osób, które nie tolerują tego składnika. Znajdziemy w nich błonnik pokarmowy, witaminy B, E, PP, A, wapń, magnez, fosfor, potas, magnez i selen. Ich cechą charakterystyczną jest również lekko orzechowy smak.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które płatki śniadaniowe wybrać. Warto się nimi delektować naprzemiennie.