NALEŚNIKI Z MĄKI ORKISZOWEJ

Naleśniki z mąki orkiszowej są bardziej elastyczne i równie pyszne. Łatwiej się smażą i są uwielbiane przez dzieci, ponieważ są bogatsze w smaku,a przede wszystkim zawierają mnóstwo wartości odżywczych, w odróżnieniu do tradycyjnej pszenicy. Świetnie smakują na słodko z miodem bądź z pikantnym farszem. Podpowiadamy, jak w szybki sposób zrobić naleśniki z mąki orkiszowej.

Mąka orkiszowa znajduje wiele zastosowań. Można się w niej zakochać, ponieważ nie dość, że jest wyjątkowa w smaku to jeszcze przepisy z niej wykonane niemal zawsze wychodzą. Mąka orkiszowa jest zdrowa, bogata w witaminy i mikroelementy ponieważ jej głównym składnikiem jest ziarno orkiszu. Używając jej do domowych wypieków z pewnością nikt się nie zawiedzie.

Przepis na naleśniki z mąki orkiszowej

·         mąka orkiszowa (razowa typ 630)

·         1 szkl. mleka

·         1  jajko

·         1 łyżka oliwy

·         Szczypta soli

Sposób  przyrządzenia:

Wszystkie wyżej wymienione składniki dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy na gorącej, lekko natłuszczonej patelni.