Naleśniki z mąki orkiszowej są bardziej elastyczne i równie pyszne. Łatwiej się smażą i są uwielbiane przez dzieci, ponieważ są bogatsze w smaku,a przede wszystkim zawierają mnóstwo wartości odżywczych, w odróżnieniu do tradycyjnej pszenicy. Świetnie smakują na słodko z miodem bądź z pikantnym farszem. Podpowiadamy, jak w szybki sposób zrobić naleśniki z mąki orkiszowej.
Mąka orkiszowa znajduje wiele zastosowań. Można się w niej zakochać, ponieważ nie dość, że jest wyjątkowa w smaku to jeszcze przepisy z niej wykonane niemal zawsze wychodzą. Mąka orkiszowa jest zdrowa, bogata w witaminy i mikroelementy ponieważ jej głównym składnikiem jest ziarno orkiszu. Używając jej do domowych wypieków z pewnością nikt się nie zawiedzie.
Przepis na naleśniki z mąki orkiszowej
- mąka orkiszowa (razowa typ 630)
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie wyżej wymienione składniki dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy na gorącej, lekko natłuszczonej patelni.
Naleśniki z mąki orkiszowej są pyszne i zdrowe.