Ocet jabłkowy to cudowny środek na odchudzanie, ale i nie tylko… Wzmacnia serce, wspomaga leczenie grzybicy paznokci a także reguluje poziom cukry we krwi. Tak więc ocet jabłkowy ma różnorodne zastosowanie. Poniżej przedstawiamy jego właściwości oraz inne rodzaje zastosowań.
Wszechstronne zastosowanie, jakie ma ocet jabłkowy sprawia, że produkt ten coraz częściej gości w domowej kuchni. Pod względem posiadanych właściwości jest zdecydowanym liderem i wielokrotnie przebija znany nam ocet spirytusowy.
Czy ocet jest zdrowy? Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy ma szereg właściwości od ogólnej poprawy samopoczucia po łagodzenie niektórych jednostek chorobowych. Głównymi jego składnikami są pektyny, witamina E oraz potas, dzięki temu:
· Ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm komórkowy.
· Wspomaga perystaltykę jelit.
· Obniża przyswajalność tłuszczów.
· Zmniejsza ryzyko miażdżycy.
· Ocet jabłkowy ma silne działanie przeciwustrojowe.
· Likwiduje niektóre szczepy bakterii.
· Jest niskokaloryczny – 1 łyżka stołowa zawiera ok. 3 kalorii.
· Obniża poziom cukru we krwi.
· Chroni przed rakiem, zmniejsza ryzyko jego wystąpienia.
Zastosowanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Jak dotąd nie zaobserwowano działań niepożądanych przy normalnej dawce. Istnieje jednak wiele zastosowań octu w kosmetyce. Ocet jabłkowy można stosować do pielęgnacji włosów, skóry, zębów a także traktować go jako środek czyszczący w kuchni i łazience.