O tym jaką rolę odgrywają kasztany jadalne w codziennej diecie pisaliśmy już niejednokrotnie. Według wielu osób najlepiej komponują się w formie śniadania. Dodawane do porannego habermusu, smakują znakomicie. Wspaniale komponują się wszelkimi deserami, szczególnie jeżeli znajduje się w nich wanilia, karmel bądź czekolada. Ale z powodzeniem można nadziewać nimi również mięso z indyka. Idealnie nadają się do tego płatki z kasztanów jadalnych.
Obecnie kasztany jadalne możemy otrzymać niemal tylko i wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością, co nie oznacza, że nie warto po nie sięgnąć. Tym razem jednak chcemy podkreślić jakie właściwości mają płatki z kasztanów jadalnych.
Dlaczego warto sięgnąć po płatki z kasztanów jadalnych
Płatki z kasztanów jadalnych to doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Są bogate w skrobię, lecytynę, witaminy B i K oraz minerały takie jak: magnez, potas i wapń. Wszystko to sprawia, że są odpowiednie zarówno dla sportowców jak i osób pozostających na diecie bezglutenowej.
Płatki z kasztanów jadalnych są niskokaloryczne, co sprawia, że można po nie sięgać również między posiłkami. Szklanka płatków zawiera jedynie 150 kcal, a dostarcza organizmowi wielu cennych właściwości odżywczych.
Wartości odżywcze płatków z kasztanów jadalnych
Wartość energetyczna – 1588 kJ / 367 kcal
Tłuszcz – 2,6g
Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,7g
Węglowodany – 80,6g
Białko 5,3 g
Sól – 0,19g
Płatki kasztanowe to produkt wysokiej jakości, który można spożywać samodzielnie bądź dodawać do mleka, jogurtów, do surówek, deserów i dań obiadowych. Można je także wykorzystać jako element dekoracyjny.