JAK UGOTOWAĆ RYŻ ORKISZOWY?

Ziarno orkiszu ma wiele zalet. Nic więc dziwnego, że kochają je ludzie na całym świecie. Tym razem chcemy przybliżyć Wam ryż orkiszowy. Podpowiadamy, dlaczego warto po niego sięgnąć i jak go przygotować?

Ziarno orkiszu to starożytna odmiana pszenicy. Wprawdzie zapomniana na bardzo wiele dziesięcioleci, ale poddana modyfikacjom, dzięki czemu jest dużo zdrowsza aniżeli pszenica.

Ryż orkiszowy i jego zalety

Ryż orkiszowy to doskonały zamiennik białego ryżu. Można go stosować niemal do wszystkich potraw, a w szczególności zapiekanek, zup i sałatek. Jest lekkostrawny i polecany w diecie św. Hildegardy z Bingen. Można z niego także przyrządzić smaczne, wegetariańskie kotlety. Do jego głównych zalet zaliczyć można:

  • jest bogaty w witaminy i mikroelementy,

  • posiada dużą zawartość błonnika pokarmowego,

  • nie posiada łuski,

  • szybki w przyrządzeniu,

  • lekkostrawny.

Jak przygotować ryż orkiszowy?

Sposób przygotowania ryżu orkiszowego jest bardzo prosty. Na dobrą sprawę wystarczy 20-25 minut i jest gotowy. Można podawać go z warzywami oraz mięsem. To pomysł na szybki i zdrowy obiad.

1.   Przed gotowaniem ryż orkiszowy dokładnie myjemy. Następnie zalewamy go świeżą wodą w proporcji 1:2:5.

2.   Dodajemy szczyptę soli

3.   Gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut.

4.   Odcedzamy i podajemy z ulubionymi dodatkami

Tak przygotowany ryż orkiszowy jest bardzo pożywny i daje energię na dużą część dnia.