Ziarno orkiszu ma wiele zalet. Nic więc dziwnego, że kochają je ludzie na całym świecie. Tym razem chcemy przybliżyć Wam ryż orkiszowy. Podpowiadamy, dlaczego warto po niego sięgnąć i jak go przygotować?
Ziarno orkiszu to starożytna odmiana pszenicy. Wprawdzie zapomniana na bardzo wiele dziesięcioleci, ale poddana modyfikacjom, dzięki czemu jest dużo zdrowsza aniżeli pszenica.
Ryż orkiszowy i jego zalety
Ryż orkiszowy to doskonały zamiennik białego ryżu. Można go stosować niemal do wszystkich potraw, a w szczególności zapiekanek, zup i sałatek. Jest lekkostrawny i polecany w diecie św. Hildegardy z Bingen. Można z niego także przyrządzić smaczne, wegetariańskie kotlety. Do jego głównych zalet zaliczyć można:
jest bogaty w witaminy i mikroelementy,
posiada dużą zawartość błonnika pokarmowego,
nie posiada łuski,
szybki w przyrządzeniu,
lekkostrawny.
Jak przygotować ryż orkiszowy?
Sposób przygotowania ryżu orkiszowego jest bardzo prosty. Na dobrą sprawę wystarczy 20-25 minut i jest gotowy. Można podawać go z warzywami oraz mięsem. To pomysł na szybki i zdrowy obiad.
1. Przed gotowaniem ryż orkiszowy dokładnie myjemy. Następnie zalewamy go świeżą wodą w proporcji 1:2:5.
2. Dodajemy szczyptę soli
3. Gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut.
4. Odcedzamy i podajemy z ulubionymi dodatkami
Tak przygotowany ryż orkiszowy jest bardzo pożywny i daje energię na dużą część dnia.