SAŁATKA ORKISZOWA, SMACZNA I ZDROWA PRZEKĄSKA, GDY NA DWORZE PLUCHA.

Sałatka orkiszowa to propozycja dla wszystkich miłośników zdrowej kuchni, dbających o linię i zbilansowane posiłki. Podpowiadamy dlaczego warto ją jeść i jak szybko ją przygotować.

Sałatka orkiszowa może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek do pracy. To pożywne drugie śniadanie, które z pewnością zasmakuje także dzieciom. Dbając o zdrowe nawyki żywnościowe naszych pociech możemy wspólnie z nimi przygotować to proste danie. Ziarno orkiszu, będące podstawowym składnikiem naszej sałatki zapewnia poczucie sytości i doda energii na cały poranek.

Dlaczego warto włączyć ziarno orkiszu do diety?

Ziarno orkiszu ma wiele zalet, w tym:

  • jest bogate w błonnik pokarmowy,
  • zapewnia uczucie sytości,
  • zawiera witaminy i mikroelementy, w tym witaminę A,D i E,
  • mogą spożywać je osoby chorujące na celiakię.

Jak przygotować sałatkę orkiszową?

Zanim zaczniemy przygotowywać naszą sałatkę orkiszową pamiętajmy by namoczyć ziarno orkiszu przez co najmniej 12h. Następnie odcedzamy i gotujemy przez 30 minut , aż do miękkości.  

Co jeszcze będzie nam potrzebne:

  • sałata lodowa,
  • 50 g pomidorów z suszonych
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • kulka mozzarelli,
  • 2 łyżeczki nasion dyni,
  • 150 – 200 g ziarna orkiszu.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • sól, pieprz, galgant, bertram
  • 1 ząbek czosnku,

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą , podobnie składniki dressingu. Tak przygotowaną sałatkę orkiszową podajemy od razu. Najlepiej zjeść ją od razu w tym samym dniu.