SAŁATKA ORKISZOWA, SMACZNA I ZDROWA PRZEKĄSKA, GDY NA DWORZE PLUCHA.

Sałatka orkiszowa to propozycja dla wszystkich miłośników zdrowej kuchni, dbających o linię i zbilansowane posiłki. Podpowiadamy dlaczego warto ją jeść i jak szybko ją przygotować.

Sałatka orkiszowa może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek do pracy. To pożywne drugie śniadanie, które z pewnością zasmakuje także dzieciom. Dbając o zdrowe nawyki żywnościowe naszych pociech możemy wspólnie z nimi przygotować to proste danie. Ziarno orkiszu, będące podstawowym składnikiem naszej sałatki zapewnia poczucie sytości i doda energii na cały poranek.

Dlaczego warto włączyć ziarno orkiszu do diety?

Ziarno orkiszu ma wiele zalet, w tym:

- jest bogate w błonnik pokarmowy,

- zapewnia uczucie sytości,

- zawiera witaminy i mikroelementy, w tym witaminę A,D i E,

- mogą spożywać je osoby chorujące na celiakię.

Jak przygotować sałatkę orkiszową?

Zanim zaczniemy przygotowywać naszą sałatkę orkiszową pamiętajmy by namoczyć ziarno orkiszu przez co najmniej 12h. Następnie odcedzamy i gotujemy przez 30 minut , aż do miękkości.  

Co jeszcze będzie nam potrzebne:

- sałata lodowa,

- 50 g pomidorów z suszonych

- 8 pomidorków koktajlowych,

- kulka mozzarelli,

- 2 łyżeczki nasion dyni,

- 150 – 200 g ziarna orkiszu.

Składniki na sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek,

- 1 łyżeczka octu winnego,

- sól, pieprz, galgant, bertram

- 1 ząbek czosnku,

Przygotowanie,

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą , podobnie składniki dressingu. Tak przygotowaną sałatkę orkiszową podajemy od razu. Najlepiej zjeść ją od razu w tym samym dniu.