Sałatka orkiszowa to propozycja dla wszystkich miłośników zdrowej kuchni, dbających o linię i zbilansowane posiłki. Podpowiadamy dlaczego warto ją jeść i jak szybko ją przygotować.
Sałatka orkiszowa może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek do pracy. To pożywne drugie śniadanie, które z pewnością zasmakuje także dzieciom. Dbając o zdrowe nawyki żywnościowe naszych pociech możemy wspólnie z nimi przygotować to proste danie. Ziarno orkiszu, będące podstawowym składnikiem naszej sałatki zapewnia poczucie sytości i doda energii na cały poranek.
Dlaczego warto włączyć ziarno orkiszu do diety?
Ziarno orkiszu ma wiele zalet, w tym:
- jest bogate w błonnik pokarmowy,
- zapewnia uczucie sytości,
- zawiera witaminy i mikroelementy, w tym witaminę A,D i E,
- mogą spożywać je osoby chorujące na celiakię.
Jak przygotować sałatkę orkiszową?
Zanim zaczniemy przygotowywać naszą sałatkę orkiszową pamiętajmy by namoczyć ziarno orkiszu przez co najmniej 12h. Następnie odcedzamy i gotujemy przez 30 minut , aż do miękkości.
Co jeszcze będzie nam potrzebne:
- sałata lodowa,
- 50 g pomidorów z suszonych
- 8 pomidorków koktajlowych,
- kulka mozzarelli,
- 2 łyżeczki nasion dyni,
- 150 – 200 g ziarna orkiszu.
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- sól, pieprz, galgant, bertram
- 1 ząbek czosnku,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą , podobnie składniki dressingu. Tak przygotowaną sałatkę orkiszową podajemy od razu. Najlepiej zjeść ją od razu w tym samym dniu.