Kaszka orkiszowa ma wiele zastosowań. Jest nie tylko pożywna i zdrowa, ale przede wszystkim smaczna. Sama w sobie niekoniecznie może przypaść do gustu naszym dzieciom, ale w połączeniu z owocami i czekoladą z pewnością im zasmakuje. Jak zrobić pyszny i zdrowy deser z kaszki orkiszowej? Wystarczy kilka składników, pół godziny pracy i gotowe.
Dlaczego warto włączyć kaszkę orkiszową do diety?
Kaszka orkiszowa jest bogata w witaminy i mikroelementy, a do tego pożywna. Mogą ją spożywać diabetycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Wspomaga także trawienie dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. To wszystko sprawia, że jest ona niezastąpionym produktem w każdej kuchni, który warto włączyć do własnej diety.
Jak zrobić deser z kaszki orkiszowej?
Co będzie nam potrzebne:
- puszka mleczka kokosowego
- ½ szklanki kaszki orkiszowej
- krem czekoladowy: 50 g czekolady mlecznej
- 1 awokado
- pół cytryny
- owoc kaki
- łyżka ulubionego dżemu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 mandarynki
- 1 kiwi
- 1 jabłko, i banan
Przygotowanie:
Kaszkę orkiszową gotujemy z mleczkiem kokosowym i 100 ml wody. Jak zgęstnieje miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.
Rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej kawałki awokado, wcześniej skropione sokiem z cytryny. Całość miksujemy blenderem.
Do pucharków wkładamy kolejno zmiksowaną kaszkę orkiszową na to pokrojone owoce kaki i kawałki mandarynek. Na to dodajemy krem czekoladowy, a następnie zgrilowane cząstki jabłko, banana, kiwi i łyżeczkę jogurtu greckiego.
Smacznego.